Moni työmatka tyssää pakkasilla jo kotipihaan – Tiepalvelulla riittää kiirettä

Autoliiton Tiepalvelun mukaan ongelmat ovat keskittyneet erityisesti ruuhka-Suomeen.

Kotimaa
Lumen peittämä auto.
Yle

Paukkupakkaset ovat panneet koetukselle autot ja erityisesti niiden akut. Tämä on huomattu myös Autoliiton Tiepalvelussa, jossa tehtäviä on viime päivinä riittänyt jopa kaksikymmentäkertainen määrä keskimääräiseen päivään verrattuna.

– Kysyntää on ollut erittäin paljon. Siitä on muutama vuosi, kun tällaisia piikkejä on ollut viimeksi. Kyllä kylmä kangistaa ajoneuvot, kertoo Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala.

Luomalan mukaan ongelmat ovat keskittyneet erityisesti ruuhka-Suomeen, jossa kovat pakkaset eivät ole yhtä yleisiä kuin pohjoisessa Suomessa.

– Kyse on varmaankin osin tottumattomuudesta, mutta myös siitä, että etelässä on taipumusta ajaa lyhyitä ajomatkoja, ja ne ovat talviautoilussa aina huono asia ajoneuvotekniikalle.

Tiepalvelulla on tällä hetkellä kymmeniä ihmisiä vastaamassa puheluihin ja useampi sata autoa tehtävissä tien päällä.

– Kohtuullisen hyvin olemme selvinneet, mutta selvää on, että kun tällainen piikki tulee, niin jonoja syntyy linjoille, Luomala kertoo.

Suurin osa viime päivien tehtävistä on johtunut autojen akkujen hyytymisistä.

– Paljon on käyty viime päivinä vaihtamassa akkuja asiakkaiden kotipihoissa. Yritämme aina ensisijaisesti saada asiakkaan matkan jatkumaan omalla ajoneuvolla. Jos se ei onnistu, auto toimitetaan hinausauton kyydissä lähimmälle asianmukaiselle korjaamolle.

Lämmintä vaatetta autoon mukaan

Kovilla pakkasilla autoon kannattaa pakata ennen matkaan lähtöä runsaasti lämmintä vaatetta sen varalta, että ajoneuvo hyytyy tienposkeen. Myös kännykän akku kannattaa ladata täyteen, jotta avun soittaminen tarpeen vaatiessa onnistuu.

– Ennen kuin soittaa apua, tulee selvittää, missä on. Se on tien päällä tärkeä tieto.

Vaatteiden ja puhelimen lisäksi autosta on Luomalan hyvä löytyä myös jäähdytysnestettä ja öljyä. Autoa Luomala kehottaa näillä pakkasilla pitämään lämmityksessä pari tuntia ennen matkaan lähtöä.

– Jos on mahdollisuus sisätilanlämmittimen käyttöön, niin aina parempi, jotta sitten myös lasit ovat kirkkaat autossa.