Pelkoa ja ylimääräisiä koulukuljetuksia – tiedot Kainuun susien määrästä ristiriitaisia

Sotkamossa susien ilmestyminen pihapiiriin ja niiden käyttäytyminen, kuten koirien tappaminen, pelottavat kuntalaisia. Luonnonvarakeskuksen ja kainuulaisten arviot susien määristä vaihtelevat, ja petojen pelko on lisännyt koulukuljetusten määrää.

luonto
Susiemo ja pentuja.
Yle

Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan Suomessa oli viime keväänä 220–245 sutta, josta Kainuun alueella on noin kolmannes.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola arvioi Kainuun kannaksi noin 60 sutta. Arviointi ei ole helppoa, sillä sudet liikkuvat laajalla alueella ja niiden reviiri voi olla jopa 60 kilometriä.

"Moni lauma voi jäädä huomioimatta."

Pentti Huttunen

Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Pentti Huttusen mukaan luvut saattavat olla alakanttiin.

– Pitäisi tehdä maastolaskenta, ja silti raja-alueet jäävät vielä epäselviksi, kertoo Huttunen.

Susien lukumäärät arvioidaan petoyhdysmiesten havaintojen perusteella. Havainnot tehdään laskemalla susilaumojen määrät.

Laumaksi lasketaan ryhmä, jossa on vähintään viisi yksilöä. Laumat voivat kuitenkin olla hajaantuneita.

– Susilaumassahan voi olla 5–7 yksilöä, mutta kasassa vain kolme ja muut ovat läheisyydessä esimerkiksi tiedustelijoina. Siten moni lauma voi jäädä huomioimatta. Luken arvioissa pitäisi ottaa huomioon laumojen lisäksi myös yksilöt, sanoo Huttunen.

Kannan kasvusta ristiriitaisia arvioita

Kuntalaisten pelkoa ei helpota, että tiedot susien määristä vaihtelevat suuresti. Kainuussa laumojen määrä on kasvuvauhdissa susien aiheuttamien vahinkojen määrästä päätellen.

– Susi on aika raju lisääntyjä, ja lauma voi kasvaa vuodessa jopa 40 prosenttia. Kainuussa susien määrän arvioidaan olevan minimissään 100 sutta, sanoo Pentti Huttunen.

Susi on aika raju lisääntyjä, ja lauma voi kasvaa vuodessa jopa 40 prosenttia.

Pentti Huttunen

Sotkamon Luonto -yhdistyksen hallituksen jäsen ja petohavainnoitsija Alpo Komulainen on samoilla linjoilla.

– Sata on lähellä oikeaa arviota. Voi olla, että sudet ovat hajaantuneet, lähteneet jonnekin tai jostain syystä vähentyneet, kertoo Komulainen.

Petohavaintoja Komulainen on tehnyt kymmenen vuotta. Hänen reviirillään Sotkamossa susihavaintoja on tehty nyt vähemmän kuin aikaisemmin.

Pelko poikii kustannuksia

Kansalaisia sudet huolestuttavat, olipa niiden määrä vähentynyt tai lisääntynyt. Pelko on aiheuttanut muun muassa ylimääräisiä koulukuljetuksia. Ennen joulua Sotkamossa järjestettiin susien vuoksi 3–5 kuljetusta.

– Akuutteja ilmoituksia susista ei ole tullut. Olemme yhteydessä myös riistanhoitoyhdistykseen heidän näkemyksestään susitilanteesta. Teemme päätökset sen pohjalta, kertoo Sotkamon sivistysjohtaja Mika Kilpeläinen.

Susia on varmasti nytkin Kainuussa.

Mika Kilpeläinen

Kunnalle ylimääräisten kuljetusten järjestäminen tarkoittaa noin tuhannen euron suuruista kuluerää kuukaudessa.

Vuosi sitten ongelma oli ajankohtainen, kunnes sudet kaadettiin niiltä alueilta, missä ne olivat kulkeneet piha-alueilla. Ylimääräiset kyydit lopetettiin, kun tilanne ei ollut enää akuutti.

– Susia on varmasti nytkin Kainuussa. Jos ne käyttäytyvät normaalisti ja välttelevät ihmistä, ei vielä ole aihetta ylimääräisen kyydin järjestämiseen. Tilanne on toinen, jos susilla on häiriökäyttäytymistä ja ne alkavat liikkua pihapiirissä, sanoo Kilpeläinen.

"Minultakin sudet tappoivat koiran"

Sudet liikkuvat ravinnon perässä, ja niille mieluista syötävää ovat hirvet ja metsäpeurat. Petohavainnoitsija Komulaista askarruttaa susien uskaltautuminen pihoille viime vuosien aikana.

– Se voi olla ravinnon puutetta tai uteliaisuutta. Nuorilla yksilöillä se on turvan hakemista, koska niillä ei ole johtajaa, Komulainen sanoo.

Susien käyttäytyminen on joka tapauksessa Komulaisen mukaan muuttunut. Erityisesti koirien tappaminen ihmetyttää.

– Minultakin sudet tappoivat koiran vuosi sitten. Siihen ei ole selvää selitystä, kertoo Komulainen.

Susi-aihetta käsitellään Radio Suomen Ajantasan Suomi-seurassa 7.1.2016 n. klo 14.30 alkaen.

Korjaus 7.1.2015 klo 17:24: Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Pentti Huttunen ei arvioi Kainuun susikannan määräksi 250-400 sutta, vaan minimissään sata sutta. Muutettu myös petohavainnoitsija Alpo Komulaisen kommenttia.