Entisen paperitehtaan suojissa yrityskeskittymä – 150 käy töissä Voikkaa Business Arealla

Voikkaan paperitehtaan tiloissa on 25 yritystä, ja UPM:n kiinteistöyhtiö etsii jatkuvasti lisää. Voikkaalle on vastikään asettunut japanilainen kalastusvälinevalmistaja.

talous
Voikkaa Business Area
Voikkaa Business AreaJuha Korhonen / Yle

Entisen paperitehtaan tilalle perustettu yritysalue houkuttelee uusia yrityksiä Kouvolassa. Alueen omistajan UPM:n mukaan valtaosa yrityksistä toimii alueella pitkään. Kysynnän laskut ovat tuntuneet silti myös Voikkaan alueen työpaikoissa.

Voikkaa Business Area on toiminut UPM:n entisen Voikkaan tehtaan tiloissa on usean vuoden ajan. Metsäyhtiö omistaa yli 100 000 neliön tilat ja on vuokrannut niitä.

– Monenlaisia tiloja, mutta tietysti entisen paperitehtaan tilat ovat vähän reilumpia, sanoo aluepäällikkö Raili Kuparinen UPM Kiinteistöistä.

Yritysalueella on noin 25 yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin 150 ihmistä. Aluepäällikkö listaa suurimmat työllistäjät: ABB, Earthpac, Teräspyörä-Steelwheel ja Maintpartner.

– Virityksiä ja keskusteluja uusista on meneillään oikeastaan koko ajan, sanoo Kuparinen.

Kun kysyntä on ollut alamaissa, niin jotkut yritykset myös täällä ovat irtisanoneet väkeä.

Raili Kuparinen

Vakiintuneita vuokralaisia

UPM Kiinteistöjen Kuparinen muistelee, että enimmilään Voikkaan yritysalueella on työllistetty yli 200 ihmistä.

– Kun kysyntä on ollut alamaissa, jotkut yritykset myös täällä ovat irtisanoneet väkeä.

Alueen yritysten vaihtuvuus ei Kuparisen mielestä ole erityisen suurta.

– Valtaosa yrityksistä on tullut Voikkaalle ja ajatellut toimia täällä pitkään. Lähtijät eivät ole olleet tyytymättömiä alueeseen, vaan siinä on usein ollut muita syitä, arvioi UPM Kiinteistöt aluepäällikkö Raili Kuparinen.

– Näillä pakkasilla palautetta tulee lähinnä kylmistä tiloista, mutta sitten lisätään lämpöä.

Sijainti sopii kalastusvälinevalmistajalle

Uusin tulija alueella on japanilainen kalastusvälinevalmistaja Daiwa. Yritys on vuoden alusta keskittänyt Pohjoismaiden toiminnot Voikkaan entisen tehtaan tiloihin.

– Paikka on hyvä muun muassa logistisesti, kertoo Pohjoismaiden myyntipäällikkö Sami Jokinen.

Kouvolalaisen Jokisen lisäksi Voikkaalle tulee kolme työntekijää ja esimerkiksi tuotevarasto. Lisäksi myyntimiehiä on palkattu muutamia eri Pohjoismaihin.