Jos kohtaat suden, toimi rauhallisesti ja ole tilanteen herra

Susireviireitä on ollut viime vuosina entistä enemmän Länsi-Suomessa, jossa myös ihmisiä on enemmän. Silti suden ihmisen kohtaaminen on mahdollista vain teoriassa.

luonto
Metsästysmuseon Suden paluu -näyttelyn täytetty susi
Kohdatessaan ihmisen suden todennäköisin reaktio on paeta. Markku Karvonen / Yle

Suden kohtaaminen Suomen luonnossa on erittäin harvinaista. Teoriassa mahdollisuus on kuitenkin olemassa, sillä suden reviiri on suuri.

– Toki mitä enemmän sudet liikkuvat alueilla, joilla on ihmisasutusta, sitä enemmän kohtaamisia syntyy. Sudethan liikkuvat paljon ja laajasti, niin kyllä siihen ihmisasutustakin mahtuu. Silloinhan syntyy väistämättä tilanne, että ihmiset ja sudet asuvat samalla alueella, sanoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Mika Rautiainen.

Jos sutta joutuu katsomaan silmästä silmään, Rautiaisen mukaan tärkeintä on käyttäytyä rauhallisesti. Aina on olemassa pieni riski, että jotain tapahtuu.

– Jos suurpeto käy ihmisen päälle, se on yleensä silloin sellaisessa tilanteessa, että se on jollakin tavalla ahdistettuna nurkkaan. Aika harvinaista on, että suurpeto käy noin vain ihmisen kimppuun. Mihinkään suurpetoon ei voi suhtautua olankohauttamisella.

Ihmisen pitäisi pystyä näyttämään sudelle, että kuka on tilanteen herra.

– Olen kuullut tapauksia, joissa susi on otettu kiinni ja pannoitettu. Pannoitustilanteessa, kun ne ovat olleet jonkin aikaa hereillä, ne saattavat olla hyvinkin alistuneita. Niillä ei ole ollut agressioita ihmistä kohtaan, kertoo Rautiainen.

Aktiivisesti metsässä liikkuva ei ole nähnyt jälkeäkään sudesta

Suden nähdessää ihmisen ensimmäinen reaktio on pakoon juokseminen. Saman tekee normaalitilanteessa myös susi.

– Susikin säikähtää ja pakenee. Lopputuloksena on tilanne, jossa molemmat juoksevat toisiaan pakoon.

Kerroin kaikille, että täällä niitä on ollut paljon, eikä se herättänyt kellekään mitään kauhua.

Mika Rautinen

Erikoissuunnittelija Rautianen ei ole itse metsässä liikkuessaan nähnyt kertaakaan suden jälkeäkään. Viimeksi hän oli metsässä joululomallaan lastensa kanssa.

– Olimme alueella, jossa oli havaintojen perusteella paljon susia. Kerroin kaikille, että täällä niitä on ollut paljon, eikä se herättänyt mitään kauhua. Vaikka liikun todella aktiivisesti metsässä, en ole nähnyt sudesta jälkeäkään. Mielestäni se kertoo kohtaamisten yleisyydestä.

– Mutta jos minun kohdalle kävisi niin, että susi yhtäkkiä päättäisi käydä kimppuuni, pyrkisin olemaan mahdollisimman rauhallinen. Kuten koirallekin, pitäisi sudellekin näyttää kuka on lauman johtaja. Tosin susi on sen verran iso eläin, että kyllä siinä kohtaamisessa puntti varmaan tutisisi, summaa Mika Rautiainen.