1. yle.fi
  2. Uutiset

Paleltaako? Ota lasten pukeutumisesta mallia!

Lähes kolmenkymmenen asteen pakkaslukemat ovat Etelä-Suomessa melko harvinaisia. Helsinkiläisessä luontopäiväkodissa ollaan ulkona kuitenkin ympäri vuoden ja pukeutuminen on sen mukaista.

Kotimaan uutiset
Lasten pukeutuminen pakkaseen.
Tässä välikerros. Alimmaksi villa- tai silkkikerrasto. Yle Uutisgrafiikka

Päiväkotilapsi ei pakkasta pelkää, kunhan varusteet ovat kunnossa. Helsinkiläisen luontopäiväkodin opettajille onkin kertynyt vuosien mittaan melko hyvä tuntuma siitä, miten pikkulapset pysyvät lämpimänä säällä kuin säällä.

Nyt tarvitaan paljon kerroksia päälle:

1. kerros: Alle silkki- tai villa-aluskerrasto. Jalkaan ensin ohuet villasukat ja niiden päälle toiset vähän paksummat villasukat. Paksut villasukat voi myös pukea alimmaksi, jolloin ohuempi ja tiukempi päällisukka pitää sukan paikoillaan, eikä se valu varpaisiin päivän aikana. Villasukat kannattaa myös laittaa huolellisesti kerraston päälle, jotta valumista ei tapahdu.

2. – 3. kerros: Collegeasu tai fleeceasu sekä villahaalari. Jos villahaalaria ei ole, niin vielä yksi ekstrakerros villapaitaa/housua tai fleeceä. Kuvassa ekstra-fleecen tilalla on kevyt untuvatakki, jonka saa pakattua helposti reppuun, jos tulee leikkiessä liian kuuma.

4. kerros: Toppahaalari. Jos ei ole haalaria, niin toppatakki ja housut. Takissa tai haalarissa olisi hyvä olla huppu. Lahkeen tulisi pysyä kengän päällä. Kengän alle menevä venyvä nauha on paras.

Päähän: Villainen tai silkkinen kypärämyssy alle, korvat peittävät lämmin ja tuulta pitävä pipo tai karvalakki päälle ja kaulahuivi. Kaulahuivi on tärkeä, koska sen ja hupun avulla suojataan kasvot, jos on viimaa. Buffi eli putkihuivi on myös hyvä lisävaruste kaulaan tai päähän.

Käsiin: Lämpöisten väljien nahkarukkasten alle villaiset lapaset (ei sormikkaita). Aikuiset pärjäävät esimerkiksi rautakaupoista ja huoltoasemilta muutamalla kympillä saatavilla pitkävartisilla vuoratuilla nahkarukkasilla, joiden alle villalapanen. Ne voittavat usein lämpimyydessään retkeilykauppojen kalliit tekniset hanskat ja -sormikkaat.

Jalat: Lämpöiset jalat ovat koko pakkaspukeutumisen lähtökohta, joten varmista että kengät ovat riittävän väljät. Kenkään on hyvä mahtua villapohjallinen. Huopatossut tai lammasvuorelliset saappaat ovat parhaat, mutta muutkin talvisaappaat käyvät. Vuorelliset kumisaappaat eivät kuitenkaan kovalla pakkasella ole hyvät, koska muovi hiostaa.

Lue seuraavaksi