1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mitä tapahtuu, jos sähkö ei riitä? Ensin sammuvat katuvalot

Suomessa käytetään kovilla pakkasilla erittäin runsaasti sähköä, ja energiahuollossa ollaan sähköntuonnin varassa. Jos sähkö ei enää riitä, energian jakeluyhtiöt alkavat rajoittaa sähkön käyttöä.

Kuva: Antti Laakso / Yle

Suomessa käytetään arvion mukaan torstaina jopa 15 000 megawattia sähköä. Suomen oma tuotantokyky on tehoreservien kanssakin vain 11 600 megawattia, eli Suomi on tuontienergian varassa.

Viime vuodesta Suomen oma sähköntuotantokapasiteetti on pienentynyt noin 900 megawatilla. Syynä on, että varavoimana käytettyjä hiilivoimaloita on suljettu.

Suuri osa Suomen sähköntuonnista tulee Venäjältä ja Ruotsista. Tällä hetkellä sähkö vaikuttaa riittävän kovan pakkaspäivän huippukulutukseen, mutta energiayhtiöissä joudutaan varautumaan myös pahimman varalle.

Fingrid ohjeistaa katkot

Satakunnassa Harjavallassa ja Nakkilassa toimiva Lammaisten Energia kertoo, että jos sähkönjakelua joudutaan rajoittamaan, ensimmäisenä sammutetaan katuvalot.

Tämän jälkeen ryhdytään tekemään asiakkaiden sähkönjakeluun noin puolen tunnin jakelukeskeytyksiä. Ne toteutettaisiin kaikille sähköyhtiön jakelualueille lukuunottamatta kuntakeskustoja ja terveyskeskuksia.

Lammaisten Energia muistuttaa, että samanlaiset rajoitukset otettaisiin käyttöön eri puolilla Suomea kantaverkkoyhtiö Fingridin ohjeistamana.