”Ihmeesti on ruvennut vikoja löytymään”, sanoo isännöitsijä – pakkanen koettele talotekniikkaa

Pakkanen paljastaa lämmitykseen liittyviä vikoja talotekniikassa. Esimerkiksi jumittunut lämpöpatterin venttiili tai vikaantunut auton lämmitystolppa huomataan paukkupakkasella ja kiinteistönhuoltofirmoilla on töitä.

Kotimaa
Savonlinnan Linnankatu pakkasen kourissa.
Pakkanen koettelee myös kerrostaloja.Yle, Paavo Koponen

Pakkanen vaikuttaa asuntojen lämpötilaan myös keskuslämmitetyissä kerrostaloissa. Lämpötilan ohella lämpöä vie tuuli. Samassakin kerrostalossa voi eri asunnoissa olla erilaiset olosuhteet. Silti talotekniikan tulee toimia ja lämpötilan pysyä kurissa. Jos vikoja on, tulevat ne nyt esiin.

– Kyllä niitä vikoja on ihmeesti tällä viikolla ruvennut löytymään. Ne ovat työllistäneet aika lailla sekä huoltopuolta että isännöitsijää. Kylmiä pattereita ja auton lämmitystolppien ongelmia on kyllä ollut nyt ihan riittävästi, kertoo isännöitsijä Mikko Hirvonen Savonlinnan Isännöintikeskuksesta.

– Pyritään siihen, että peruslämpö 21 - 22 astetta asunnoissa on. Tällä kelillä kaikkien pattereiden tulisi toimia. Jos järjestelmässä on vikaa, niin otetaan yhteys huoltoon tai isännöitsijään ja laitetaan järjestelmä kuntoon. Jos patteri ei lämpene, niin siellä voi olla esimerkiksi venttiili jumissa, Hirvonen sanoo.

Omiakin konsteja on

Jos talon oma lämmitys ei tunnu riittävältä, on ihan luvallista hankkia lisälämmittimiä. Niiden kauppa on näilläkin pakkasilla jo vilkastunut. Sähkölämmittimiä on erityyppisiä, kuten puhaltimet ja öljytäytteiset patterit.

– Saahan niitä laittaa. Lisälämmittimien sähkökuluista on asukkaan itse vastattava. Rakennukset on kuitenkin suunniteltu niin, että riittävä lämpö pitäisi saada ilman lisälämmittimiä. Toisaalta semmoista vanhaa konstia, kuin ikkunaliimapaperia en ole nähnyt käytettävän vuosiin. Siinä olisikin aikamoinen ruljanssi, kun ikkunoita availlaan ja pestään, Hirvonen toppuuttelee.

Isännöitsijä Hirvonen ei myöskään suosittele patterien ilmaamiista omatoimisesti. Se on huoltomiehen hommaa, koska ilmatessa vesi vähenee koko talon patterijärjestelmästä. Ongelma kasaantuu, ellei täydennyksestä huolehdita.

Isot toimenpiteen esille yhtiökokouksessa

Jos taloyhtiössä tarvitaan isompia toimia, niitä voi miettiä taloyhtiön kokouksessa.

– Nyt näillä pakkasilla on myöhäistä ruveta tiivistelemään taloa. Mutta jos lisälämmön ostamista, patteriverkoston tasapainotusta tai ikkunoiden ja ovien uusimista halutaan, on niistä aihetta keskustella taloyhtiön kokouksessa. Mutta moni asia hoituu kuitenkin ihan jokapäiväisillä huolto- ja säätötoimilla, neuvoo isännöitsijä Mikko Hirvonen.

– Kuitenkin Suomessa on varauduttava siihen, että kovalla pakkasella saattaa myös sisälämpötila laskea. Esimerkiksi tuulisella säällä ja varsinkin 0-asteen tienoilla automatiikka haistelee vain ilman lämpötilaa, mutta ei huomioi tuulta. Joissakin huoneistoissa voi olla hyvinkin viileä verrattuna toisiin, Hirvonen muistuttaa.