Tutkimus: Korkeasti koulutettujen parisuhde kestää pitkät työpäivät

Urakiitoa ei ehkä kannata jarrutella sen pelossa, että työ löisi kiilaa pariskunnan väliin. Tärkeintä on pitää huolta yhteisen ajan laadusta.

tiede
Muistitaulu työpaikalla.
Yle

Mitä pidemmät työpäivät, sitä onnettomampi parisuhde? Ei välttämättä, toteaa juuri julkaistu tutkimus.

Sveitsiläis-saksalainen tutkijaryhmä tiedusteli 285 pariskunnalta, miten työhön kuluva aika vaikuttaa romanttiseen suhteeseen. Parit vastasivat kaikkiaan kolmeen kyselyyn puolen vuoden aikana.

Tutkijat eivät löytäneet negatiivista yhteyttä työtuntien määrän ja rakkaussuhteen laadun väliltä. Toisin sanoen pitkät päivät eivät nakertaneet tyytyväisyyttä parisuhteeseen lainkaan.

Tutkijat havaitsivat, että paljon töitä tekevät pariskunnat korvaavat menetettyä aikaa ottamalla kaiken irti yhteisistä tunneista. Tulos sopii yhteen vanhan viisauden kanssa: ei se määrä, vaan laatu.

Keskiössä henkilökohtaiset kyvyt ja töiden vapaaehtoisuus

Löydökset saattavat helpottaa urasuuntautuneita ihmisiä, jotka ovat epäröineet tehdä runsaasti töitä, koska he ovat pelänneet parisuhteensa kärsivän.

Tuloksia yleistettäessä on silti oltava varovainen, koska tarkkailtavat henkilöt eivät edusta työssäkäyvää väestöä kattavasti.

Suurin osa tutkimuksessa seuratuista oli korkeasti koulutettuja, saksalaisissa yliopistoissa työskenteleviä ihmisiä. Heillä oli jo valmiiksi hyvät ajanhallinnan ja ongelmanratkaisun taidot, minkä tutkijat arvelevat näkyvän kyvyssä hoitaa parisuhdetta.

Lisäksi useimmat havainnoidut pariskunnat pystyivät itse vaikuttamaan tekemiensä työtuntien määrään. Jatkotutkimuksissa olisi selvitettävä, miten parisuhde voi, jos pitkää päivää painetaan pakon edessä eikä omasta tahdosta.

Työajan, yksityiselämän ja onnellisuuden kytköksiä erittelevä tutkimus on julkaistu Human Relations -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).