Viron poliisi alkaa varoitella huumeiden satunnaiskäyttäjiä tekstiviesteillä

Viestin saa, jos nimi on tullut poliisin kuulustelussa esiin huumeiden satunnaisena ostajana, mutta poliisilla ei ole aikaa puhuttamiseen. Ostajien tietoon halutaan, että poliisi on selvillä heidän puuhistaan.

Ulkomaat
Kannabissätkää kääritään.
Yle

Viron poliisi alkaa tänä vuonna lähettää huumeiden satunnaiskäyttäjille tekstiviestejä, joiden takia heidän toivotaan muuttavan tapansa. Poliisin edustajan Helen Uldrichin mukaan viesti on kilahtamassa tuhansille.

– Tekstiviestejä lähetetään ihmisille, joiden nimet ovat tulleet esiin poliisitutkintojen yhteydessä ja joista poliisi tietää, että he ovat ostaneet diilereiltä huumeita. Tutkinnassa poliisi ei ehdi puhuttaa kaikkia, ja viestien tarkoitus onkin kertoa, että poliisi on heistä tietoinen eikä heidän toimintansa ole järkevää, Uldrich sanoo Postimees-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Hän lupaa poliisin varmistavan, ettei kuulusteltava ole maininnut ihmisiä pelkkää pahantahtoisuuttaan, ennen kuin heille lähetetään ennaltaehkäiseväksi tarkoitettu viesti.

Huumeiden ostajien vanhemmille ei juoruta

Hankkeessa on Uldrichin mukaan myös muuta hiottavaa, ennen kuin viestejä aletaan lähettää. Esimerkiksi se on varmistettava, ettei puhelimen käyttäjä olekin joku muu kuin se, jonka nimissä puhelin on rekisteröity. Olisi iso virhe, jos lapselle tarkoitetun viestin saisikin vanhempi, Uldrich sanoo.

Viesti ei tarkoita sitä, että seuraavaksi olisi poliisi oven takana tai vankilatuomio tulossa, hän vakuuttaa. Tarkoitus on hänen mukaansa vain muistuttaa, että huumeiden ostaminen on rikos.

– Jos ihminen ostaa toisella kädellä huumeita ja toisella pyytää poliisia apuun, kun joutuu hätään, se on tekopyhää käytöstä, Uldrich moittii.