yle.fi-etusivu

Katso, kuinka pakkasen hyydyttämä veturi virkoaa jättivarikolla – video

Jäätyneet junat sulatetaan suurhallissa ja pakataan matkakuntoon muutamassa tunnissa. Oulun junavarikon suurhalliin mahtuu kerrallaan jopa neljä junarunkoa lämmittelemään, vaikka ulkona paukkuisi kolmenkympin pakkanen.

Kotimaa
Asentaja tarkistaa junan kuntoa VR:n varikolla Oulussa.

Pari vuotta toiminut VR:n Oulun junavarikko toimii minuuttiaikataululla. Junat saapuvat halliin suunnitelmien mukaisesti ja jatkavat matkaa aikataulun mukaan puoli tuntia ennen siirtymistä Oulun rautatieasemalle.

Kun yli 300 metriä pitkän hallin päätyovet avataan pakkaspäivinä junien siirtoa varten, hallissa kaikuu korvia huumaava ääni. Sen aiheuttaa lämmintä ilmaa puhaltava lämpöputki, joka estää hallin lämpimän ilman karkaamisen ulos.

Tarkistettu ja varustetäydennyksillä lisätty pikajuna rullaa hallista ulos ja siirtyy sen jälkeen Oulun rautatieasemalle. Sieltä sähköveturin vetämät vaunut matkaavat Turun satamaan ja sieltä sitten paluumatkalle kohti pohjoista.

Huollot ja sulatukset lämpimässä

Oulun Nokelan ratapihalla vuoden ajan toiminut junavarikko huolehtii yhdessä Helsingin varikon kanssa kaukojunien huollot ja kunnossapitotarkastukset. Talviseen aikaan työtä teettää myös jäätyneiden ja lumisten junien sulattaminen

Oulun varikolla tehdään töitä ympäri vuorokauden jokaisena päivänä viikossa. Talvisin lisätyötä aiheuttaa erityisesti lumi. Pahin tilanne on, jos etelässä on nollakelit, sataa vettä ja matkan aikana pohjoiseen sää pakastuu matkalla tupruttaa vielä lunta. Silloin junat ja niiden telit ovat Ouluun tultaessa jo paksun lumen ja jään peitossa.

Itse sulatus kestää noin puolitoista tuntia per junan runko.

Hannu Kuoppala

– Itse sulatus kestää noin puolitoista tuntia per junan runko, kertoo Oulun varikon HSEUQ koordinaattori Hannu Kuoppala.

Sulatuksen ja kuntotarkastuksen lisäksi junat myös varustellaan hallin lämpimässä.

– Tätä tehdään kesät talvet. Joka kerta kun juna tullee halliin, niin ne tarkastetaan ja korjataan kaikki mikä on rikkoutunut lumen, jään tai raiteilta sinkoutuneiden kivien takia, kertoo asentaja Tero Tuompo.

Varsinkin talvella työskentely hallissa on mukavampaa kuin kenttäoloissa, kun ulkona paukkuu 30 asteen pakkanen.

– Muutaman kerran senkin kokeneena voi kyllä sanoa, että täällä on paljon mukavampi.

– Siivoustoiminta menee läpi parissa tunnissa ja samalla junaan täydennetään käsipyyhkeet ynnä muut tarvikkeet, kertoo Hannu Kuoppala.

Neljän junarungon liukuhihna

– Varikkojunahalliin mahtuu neljä junarunkoa kerrallaan tarkastukseen, kertoo varikon päällikkö Mikko Hoikkala.

– Junarunkoja vaihdellaan aikataulujen mukaan hallissa ja näin saadaan tehtyä kaikki kunnossapito- ja täydennystoimenpiteet, kertoo Hoikkala.

Junien sisääntulo- ja lähtöajat suunnitellaan tarkasti jo muutamaa päivää ennen niiden ilmestymistä paikalle ja kutakin junarunkoa varten määrätään työporukat valmiiksi.

Jos tiedossa on, että jokin vaunu tarvitsee tavallista enemmän korjausta, se irrotetaan muusta letkasta ja ajetaan erillisen huoltohallin puolelle. Sulatus ja perustarkastuslinjalle sen paikalle kytketään ehjä vaunu.

Oulun varikolla on kaksi erillistä raidetta tarkastuksia ja sulatuksia varten. Niiden lisäksi on erillinen huoltohalli, jossa voidaan tehdä perustarkastuksia mittavampia huolto- ja remonttitöitä niin vaunuille kuin sähkövetureille ja vanhoille dieseljuhdillekin.