Tulesta vieraantuneet ovat uusi paloturvallisuusuhka – lue nuohoojamestarin neuvot lämmittäjälle

Samalla, kun erilaisten tulisijojen turvallisuus on parantunut, on syntynyt toinen vaaratilanteita aiheuttava ongelma. Yhä useammalle suomalaiselle tuli on vieras elementti. Nuohoojamestari neuvoo maltillisuuteen tulipesän täytössä ja lämmittämisessä muutenkin.

ilmiöt
Nuohooja katolla
Ville Välimäki / Yle

Nokipalojen määrä on vähentynyt ainakin Kanta-Hämeessä. Maakunnan pelastuslaitoksen pelastuspäällikön Petri Talikan mukaan palomiehet lähtevät sammuttamaan nokipaloja enää kymmenisen kertaa vuodessa. Vielä muutama vuosi sitten hälytysten määrä oli kaksinkertainen.

Yksi syy on se, että vanhojen tulisijojen tilalle on vaihdettu uudempia ja parempia. Tulisijojen sijaan palomiehiä huolestuttavat yhä enemmän niiden käyttäjät.

Pelastuspäällikkö Petri Talikka
Pelastuspäällikkö Petri Talikka on huolissaan siitä, että moni suomalainen on vieraantunut turvallisesta tulenkäytöstä kodin tulipesissä.Ville Välimäki / Yle

– Yhä suuremmalle osalle ihmisiä tuli on vieras elementti, pohtii pelastuspäällikkö Petri Talikka.

– Kun rakentajat haluavat omakotitaloihinsa takkoja ja leivinuuneja, on syytä painottaa, että he samalla perehtyisivät hyvin niiden oikeaan käyttöön. Tiedot saa valmistajalta ja niitä löytyy myös netistä, opastaa Talikka.

Nuohous edelleen tärkeää

Vaikka nykyiset tulisijat ovat aiempaa turvallisempia, on niitäkin huollettava säännöllisesti. Suurin osa taloista ja talouksista näin tekee, mutta kaikissa taloissa asiat eivät ole mallillaan.

– Tänä aamuna viimeksi oli sellainen paikka, että kun otin suuttimen auki, kun niin paljon nokesi, niin suutin oli tulessa, puuskahtaa nuohoojamestari Juha Tuomi.

– Olen ollut 42 vuotta näissä hommissa, mutta tämmöistä ei ole eteen sattunut. Näillä keleillä ilmeisesti kaikki vaikeudet tulevat esiin, naurahtaa Juha Tuomi viitaten ulkona paukkuvaan 28 asteen pakkaseen.

Nuohoojamestarin vinkit lämmittäjälle

Jopa öljykeskuslämmityslaitoksissa voi syttyä nokipalo, kertoo nuohoojamestari Juha Tuomi.

– Tavallisestihan nokipalo syttyy, kun puuta poltetaan keskuslämmityspannussa tai valurautakamiinassa. Epätäydellisen palamisen seurauksena pikeä jää piippuun ja kun olosuhteet ovat oikeat, niin se syttyy palamaan ja palaakin todella kuumalla liekillä, varoittaa Juha Tuomi.

Nuohoojamestarilla on hyvät ohjeet omakotiasukkaille ja puulämmitteisen saunan lämmittäjälle.

– Puun tulisi olla kuivaa ja palamiseen tulee olla tarpeeksi happea eli puita ei tule latoa liikaa samalla kertaa.

Juha Tuomelta löytyy ohjeita myös sellaisen omakotitalon asukkaille, joilla on varaava takka.

– Kaksi pesällistä kerrallaan on ihan tarpeeksi. Poltetaan aamulla kaksi pesällistä, ja jos kelit ovat kylmemmät niin illalla kaksi pesällistä, ei yhtään enempää, neuvoo nuohoojamestari Juha Tuomi.