1. yle.fi
  2. Uutiset

Laumanvartijakoira suojaa petoja vastaan

Niin sudet kuin muutkin pedot välttelevät viimeiseen asti työkseen karjaa vahtivia laumanvartijakoiria. Suomessa laumanvartijakoirat eivät ole kuitenkaan karjatiloilla yleistyneet, sillä ne vaativat omistajaltaan paljon.

Kotimaan uutiset
Espanjanmastiffi vartioi.
Jenny Huttunen / Yle

Kohosen tilalla kaikuu syvä, kumea haukunta. Tilan kolme espanjanmastiffia (siirryt toiseen palveluun) ovat töissä, vahtimassa aidattua reviiriä. Aitojen sisällä elää muun muassa villasikoja (siirryt toiseen palveluun). Ilman koiria ne muodostaisivat pedoille valmiin noutopöydän.

– Possut ovat tässä ympärivuotisesti tarhattuina, petovahinkoja ei ole tullut lainkaan. Tällä kokemuksella sanoisin, että laumanvartijakoirat hoitavat hommansa. Luotan täysin siihen, että koirat pitävät reviirin puhtaana, sanoo Satu Kohonen.

Petovahinkoja ei ole tullut lainkaan.

Satu Kohonen

Kohoset muuttivat taannoin Jyväskylästä syvälle Petäjäveden maaseudulle, ja valitsivat tuotantoeläimekseen karvan peittämän villasian.

– Kun eläinvalinta oli selvä, oli selvää myös se, että ne täytyy turvata jotenkin. Tiesimme, että alueella elää ilveksiä, ainakin yksi karhu, ja sudet käyvät ohikulkumatkoillaan, Satu Kohonen kertoo.

Työläinen ja perheenjäsen

Turvaksi, työläisiksi ja perheenjäseniksi, tulivat espanjanmastiffit.

Espanjanmastiffi vartioi.
Jenny Huttunen / Yle

Laumanvartijakoiran työ on periaatteessa helppoa: se karkottaa pedot pelkällä olemassaolollaan. Kun koira havaitsee poikkeavaa ääntä tai hajua, se haukkuu massiivisella äänellään. Koira kiertää reviirin rajoja ja jättää itsestään hajumerkkejä.

– Työ on sitä, että koira tekee tiettäväksi ja kuuluvaksi, että hän on paikalla omalla reviirillään, eikä sen sisäpuolelle ole tulemista, tiivistää Satu Kohonen.

Kovaluonteiset koirat

Laumanvartijakoirien ja petojen yhteenotot ovat hyvin harvinaisia. Pedot eivät riskeeraa terveyttään ja hyvinvointiaan, jos voivat sen välttää.

– Näillä koirilla täytyy olla rohkeutta ja toimintakykyä, että ne uskaltavat tarvittaessa asettua petoa vastaan. Samalla omistajan täytyisi myös pystyä huolehtimaan siitä, ettei vartija estä esimerkiksi jokamiehen oikeudella kulkemista. Nämä koirat vaativat omistajalta aikaa ja paneutumista, sanoo Kennelliiton Koiramme -lehden päätoimittaja Tapio Eerola.

Eläimen rohkeus ja luonteenlujuus tarkoittavatkin myös sitä, että omistajaltakin vaaditaan lujaa tahtoa ja kasvattajan kykyä.

Koulutusta tarvitsee enemmän omistaja.

Satu Kohonen

– Vartiointiin ei näitä rotuja tarvitse kouluttaa, se on niillä vaistoissa. Koulutusta tarvitsee enemmän omistaja, jonka pitää paneutua siihen millaisesta rodusta on kyse. Nämä ovat hyvin itsenäisiä ja voimakastahtoisia koiria. Niiden kanssa täytyy pennusta lähtien olla päättäväinen ja johdonmukainen, mutta niitä pitää myös kunnioittaa, Satu Kohonen kertoo.

Pohjoisesta puuttuu perinne

Etenkin Etelä-Euroopassa laumanvartijakoirat ovat suojanneet syrjäisten vuoristoalueiden suuria lammaslaumoja ammoisista ajoista lähtien.

Pohjois-Euroopassa tilanne on erilainen: karjatilat sijaitsevat lähellä asutusta, ja ihmiset kulkevat metsissäkin vapaasti jokamiehen oikeuksien turvin.

– Meillä ei oikein ole tällaista sukupolvelta toiselle kulkeutunutta taitoa pitää näitä koiria, miettii Tapio Eerola.

Kolmen hehtaarin aitaus

Korhosen tilalla jokamiehen oikeudet eivät muodostu ongelmaksi, sillä kolmen hehtaarin reviiri on aidattu 180 cm korkealla riista-aidalla.

– Koirat saavat partioida tätä aluetta vapaasti koko ajan. Meidän muiden eläintemme aitaukset ovat tämän riista-aidan sisäpuolella. Siellä elävät possut ja kanit, ja myös hevoset kulkevat vapaasti tällä alueella, sanoo Satu Kohonen.

Villasiat hoitajansa kanssa.
Jenny Huttunen / Yle

Koirat partioivat riista-aidan ja eläinaitausten välissä jatkuvasti.

Koirat eivät päästä reviirilleen ketään – eivät edes Korhosten vieraita, jos eivät tilalliset ole saattoväkenä.

– Koirat on opetettu siihen, että isäntäväki menee vieraita portille vastaan. Silloin koirat ottavat vieraat vastaan rauhallisesti. Jos me emme ole paikalla, koirat toimivat itsenäisesti. Silloin tänne ei kannata portista yrittää, koirat huolehtivat siitä, että heidän reviirilleen ei tulla, sanoo Satu Kohonen.

Tuhansien eurojen panostus

Laumanvartijakoirat ovat Kohosen tilalle investointi eläinten turvallisuuteen. Koirien hinnat ovat samalla tasolla kuin muidenkin rotukoirien hinnat, noin 1500 eurosta ylöspäin. Ne ovat myös kuin vakuutus: kallista olisi sekin, jos pedot veisivät villasikoja.

– Ehkä tuonnempana saamme myös pentuja omaan käyttöön, Satu Kohonen pohtii.

Alkupanostuksen lisäksi koirat tarvitsevat laajan oman reviirin.

– Näitä koiria pidetään kytkettynä tai häkissä vain poikkeukstapauksissa, vaikkapa jos narttulla on juoksuaika. Muuten niiden pitää saada olla vapaana ja toteuttaa kiertelyn ja vahtimisen vaistoaan. Nämä koirat eivät missään tapauksessa kuulu taajamaan, Kohonen linjaa.

Kohosen tilalla vieraili Matleena Ylikoski.

Lue seuraavaksi