1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiihkoisänmaallisia katupartioijia on Joensuussa jo kymmeniä – kaupunkilaiset vastarintaan

Joensuun äärikansallisissa katupartioissa on mukana jo useita kymmeniä miehiä. Ulkomaalaisvastaiset partiot liikkuvat kaupungin keskustassa muutaman hengen ryhmissä. Kaupunkilaisissa katupartiot ovat herättäneet voimakkaan vastareaktion, ja parhaillaan kerätään nimiä vapaan Joensuun puolesta.

Kotimaan uutiset
Niina Ruuska.
Niina Ruuska on ideoinut lempeän Kyllikin siskot -katupartion. Toimittaja: Janne Ahjopalo, kuvaus ja editointi: Heikki Haapalainen ja Paula Koskinen

Päiväsaikaan Joensuussa ei arvaisi, että öisin kaduilla liikkuvat kiihkoisänmaalliset partiot.

Joensuu on yksi niistä paikkakunnista, joissa Soldiers of Odininkatupartiot liikkuvat. Kemissä pääpaikkaansa pitävä kerho kertoo toimivansa 19 paikkakunnalla, mutta poliisin arvion mukaan toiminta on tätä pienempää.

Pohjois-Karjalan pääkaupungissa kuitenkin katupartioissa on poliisin mukaan jo kymmeniä miehiä.

Otetaan kaupunkitila sekä henkisesti että fyysisesti haltuun, niin että siellä on positiivinen ja yhteisöllinen meininki.

Niina Ruuska

– Siellä 2–4 hengen ryhmiä, jotka liikkuvat kaupungilla yleensä viikonloppuiltaisin ja öisin, kertoo ylikomisario Vesa Kostamo.

Tuhansia nimiä adressiin ja Kyllikin siskot partioimaan

Joensuulaisilla nousee katupartioista ikäviä muistoja parinkymmenen vuoden takaisista skiniajoista. Huolestuneet kansalaiset keräävätkin nettiadressia, johon on tullut lyhyessä ajassa jo 2 500 nimeä. Adressi luovutetaan myöhemmin kaupungin päättäjille. Joensuun kaupunginjohto on jo ehtinyt tuomita katupartioinnin.

Poliisin mielestä nimienkeruu on hyvä asia, eikä ulkomaalaisvastainen partiointi ole virkavallan mieleen.

– Siinä on vaarana, että syyllistytään omankäden oikeuteen, joka on ankarasti kielletty. Poliisin näkemys on, että ei täällä Joensuussa ole mitään sellaista pelättävää, että mitään erityistä ryhmittymää tarvitsee turvallisuutta valvomaan perustaa, korostaa Kostamo.

Yksi joensuulaisten vastaveto vihamieliselle katupartioinnille on naisten oma Kyllikin siskot, jonka ideoijana on Niina Ruuska.

- Otetaan kaupunkitila sekä henkisesti että fyysisesti haltuun, niin että siellä on positiivinen ja yhteisöllinen meininki. Ollaan kuten joensuulaiset yleensä ovat: lupsakoina kaupunkilaisina, ihan tavallisina ihmisinä siellä, kuvailee Ruuska.

Korjaus 7.1. klo 20.10: Otsikossa ollut termi "ääri-isänmaallinen" on muutettu "kiihkoisänmaalliseksi".

Lue seuraavaksi