1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuosisadan talvi 1985 ja pakkasennätys 1999 – Ylen arkistot kertovat, miten ennen selvittiin kylmässä

Tämänhetkisistä pakkashankaluuksista mitä todennäköisimmin selvitään viimeistään kesän tultua, kun taas vuoden 1985 talvipakkasten jäljiltä Pohjanmaalla oli putkistoja jäätyneinä vielä elokuussakin.

Kotimaan uutiset
Lumimaisema Tahkovaaralta.
Pentti Kallinen / Yle arkisto

Tänään on jälleen tehty talven tuorein pakkasennätys. Muoniossa mitattiin aamulla peräti 41,1 pakkasastetta. Etelässäkin on tällä viikolla hytisty -25 celsiusasteen hujakoilla.

Ylen elävän arkiston tallenteissa kerrotaan miten aiempien aikojen pakkasennätysten kanssa on eletty, ja kuinka Suomen sitkeä kansa on pärjännyt silloinkin.

Pakkasennätys 1999: -51,5 celsiusastetta

Kittilän Pokan kylässä tehtiin tammikuussa 1999 Suomen virallinen pakkasennätys. Mittarinlukema laski tuolloin 51,5 miinusasteeseen. Lappia kurittivat muutenkin ennätyspakkaset. Sähköt olivat tuntien ajan poikki noin tuhannesta taloudesta ja muun muassa Inarissa valmistauduttiin asukkaiden evakuointeihin.

Erkki Harjama lupaa pyryä ja pakkasta

Nostalgisessa 1980-luvun videossa legendaarinen tv-uutisten meteorologi Erkki Harjama ennustaa kovaa tuulta, pakkasta ja lumipyryä. Tuolloin television sääennustuksissa käytettiin vielä magneettitaulua, jolla meteorologi siirteli säämerkkejä.

Putkistoja elokuuhun asti jäässä

Pakkastalvea 1985 kutsuttiin "vuosisadan talveksi". Tammikuussa 1985 mitattiin Suomessa yli 50 asteen pakkasia.

Vuosisadan talvi 1985

Kylmää piisasi siinä määrin, että vielä elokuussa tavattiin Pohjanmaalla jäätyneitä putkistoja. Myös polttoöljy kohmettui säiliöihin. Tulipalopakkaset merkitsivät nimensä mukaisesti konkreettisesti sitä, että taloja paloi epäonnistuneiden sulatusyritysten johdosta.

Veturimiehet tunkivat sanomalehtiä housuihinsa lisälämmikkeeksi, sillä veturissa oli kylmää ja vetoista työskennellä. Huippupakkasista huolimatta abit pitivät perinteiset penkkariajelunsa avonaisilla kuorma-autojen lavoilla.

Vuoden 1985 talvi oli kova, verrannollinen 1942 sotatalveen, jota myös videoissa muistellaan. Meteorologi Martti Mäkelän muistista löytyy myös miten talvena 1965-66 elettiin pohjoisessa 150 vuorokautta lähes yhtäjaksoisesti pakkasen puolella.

Näin kansa selvisi hyytävistä säistä

Pakkasten noustessa huippulukemiin ovat asiantuntijat Ylen tv-ohjelmissa jakaneet vuosien mittaan monia vinkkejä kylmyyden haittojen vähentämiseksi. Esimerkiksi kerrospukeutumisen hyödyistä valistetaan kansaa Akuutti-ohjelmassa jo vuonna 2006. Aamu-tv:ssä samana talvena vieraillut lääkäri Antti Iivanainen muistuttaa, että tuuli tuplaa, ja voi jopa triplata pakkasen vaikutuksen. Näissä ohjelmissa annetaan nykytietämykselläkin kannatettavia toimintaohjeita pakkasesta selviytymiseen.

Ohjeet ovat vuosien saatossa myös vaihdelleet. Ihotautien erikoislääkäri Eero Lehmuskallio kertoo, että pakkasvoiteita ei enää nykyään suositella lainkaan, sillä ne lisäävät paleltumisriskiä.

Pakkasen voiman ovat kokeneet niin veneturman seurauksena tehohoitoon hypotermian vuoksi joutunut Janne kuin ne puna-armeijan divisioonat, jotka yrittivät Suomeen Raatteen tiellä sota-ajan huippupakkasissa.

Kun pakkanen puree

Kylmän sylissä -dokumentti (21.1.1989) puolestaan kertoo miten eläimet ja luonto selviävät pakkasesta Etelämantereen jäätiköillä sekä talvisessa Suomessa.

Villahousut jalkaan tai tulee kansantaloustappio!

Marraskuussa 1977 televisiossa esitetyssä näytelmässä kipeänä ollut ja kouluun lihapullapäivänä kovasti haluava koululainen Timo kapinoi pakkaspukeutumista, etenkin villahousujen pukemista vastaan.

Samaisessa ohjelmassa toimittaja Heikki Kahila kertoo Tasavallan Presidentin määräämästä villahousujen käyttöpakosta vauhdikkaan villahousurockin siivittämänä.

Lue seuraavaksi