1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Muistan aina, kuinka Ladan vaihdekeppi jäi käteen" – suomalaiset lähettivät yli 200 Lada-muistoa

Halpa Lada oli monen ensimmäinen auto. Se on jättänyt suomalaisia tielle, käynnistynyt hurjissa pakkasissa ja toiminut hääautona. Yle kysyi tammikuun alussa suomalaisilta parhaita ja karmeimpia Lada-muistoja.

Kotimaan uutiset
Lada-harrastaja Raimo Laitinen 1980-luvulla.
Lada-harrastaja Raimo Laitinen 1980-luvulla.Yle

Yle kysyi tammikuun alussa suomalaisilta parhaita ja karmeimpia Lada-muistoja. Tarinoita Venäjän Toljatissa valmistetuista neuvostoautoista tuli yli 200.

Halpa Lada oli monen ensimmäinen auto. Se on jättänyt suomalaisia tielle, käynnistynyt hurjissa pakkasissa ja toiminut hääautona. Monia nolotti itäautossa istuminen, mutta Ladasta luopuminen itketti.

"Muistan aina, kuinka Ladan vaihdekeppi jäi käteen"

Eniten Ladan omistajat muistelivat autonsa vikoja ja rujoja ajo-ominaisuuksia. Neuvostotyöläisten suuripiirteisten asennustöiden jäljiltä Lada saattoi sytyttää valonsa itsekseen pakkasella tai sammuttaa ne kesken ajon. Etenkin talvella takavetoisen Ladan perä heittelehti vapaasti kaarteissa ja liittymissä.

Lue muistoja pikkuvioista ja vaaratilanteista.

Otin Ladani kuljettajanpuoleisen jalkamaton pois, ja pohjassa oli nyrkinmentävä reikä.

Pekka

"Ei niin kovaa pakkasta, etteikö Lada olisi lähtenyt käyntiin"

Monet kuskit muistelivat ylpeinä, kuinka pilkattu Lada lähti pakkasilla liikkeelle länsiautojen hyytyessä. Auto oli myös helppo korjata kotikonstein, ja nuoret miehet virittelivät laatikko-Ladojaan innolla.

Lue muistoja pakkasvarmuudesta ja tee-se-itse-korjailusta.

"Siihen piti mennä kyytiin salaa kulman takana"

Monille teineille vanhempien Lada oli nolouden huipentuma. Auto keräsi katseita, mutta nuorten miesten mielestä naiset karsastivat Lada-kuskeja.

Lue muistoja Ladan aiheuttamasta häpeästä.

Löysin rakkaan vaimoni jalkatilasta Ladan kuramaton alta.

Mikko

"Takaikkunoissa annoimme lukea Susan & Arimo monta kuukautta"

Lada tuo mieleen lapsuuden taksimatkat tai armeijavuodet. Nuoret miehet ajoivat Ladalla kilpaa, ja rakastuneet parit autoilivat pitkin Suomea. Lada oli myös hääauto.

Lue muistoja elämästä Ladan kanssa.

"Tyttärelle tuli itku: kuin perheenjäsen olisi lähtenyt pois"

Moni myi Ladansa takaisin Venäjälle 1990-luvun alussa Neuvostoliiton romahdettua, kun kysyntä oli kova. Nykyiset Ladan omistajat kertovat ylpeinä, kuinka ohikulkijoiden päät kääntyvät.

Lue muistoja Ladasta luopumisesta ja sen säilyttämisestä.

Lue seuraavaksi