Hyppää sisältöön

Kotona on kylmä, vaikka patterit laulavat – Missä vika?

Talven ennätyspakkaset paukkuvat ikkunoiden takana, mutta pyrkivät nopeasti myös sisätiloihin. Kylmyys koettelee talojen rakenteita ja paljastaa paikat, joista lämpö vuotaa.

Kuva: Tuula Nyberg

Mittari on näyttänyt viime päivinä kuluvan talven ennätyslukemia. Leudoimpina päivinä viihtyisä asunto saattaa muuttua muutaman pakkaspäivän jälkeen vetoisaksi, vaikka lämmityslaitteet olisi viritetty äärimmilleen. 

Huoneiden vetoisimmat paikat löytyvät usein ikkunoiden ja ovien luota. Syynä voi olla tiivisteiden rajallinen elinikä.

– 10-20 vuotta vanhat tiivisteet ovat helposti vaihdon tarpeessa, kertoo Motivan asiantuntija Sami Seuna.

Väliaikaisesti tilannetta voi helpottaa monin tavoin. Ikkunoiden sälekaihtimet kannattaa laittaa yöksi ja poissaollessa kiinni. Paksut verhot auttavat myös, etenkin jos niitä on useampi kerros. Ulko-oven eteen voi laittaa kattokiskoilla paksun täkin tai päiväpeiton verhoksi.

– Verhojen väliin jäävä ilmakerros toimii jossain määrin eristeenä. Se ei ole ilmatiivis, mutta vähentää vedon tunnetta, Seuna kertoo.

Jos ikkunan tai oven tiivisteet ovat kunnossa, on edessä todennäköisesti isompi remontti. Tällöin viima saattaa päästä kulkemaan seinärakenteen liitosalueen kautta. Korjaaminen voi vaatia seinän pintarakenteen purkamista.

– Jos halutaan parantaa talon tiiviyttä, pitäisi miettiä kokonaisuutta. Käytännössä ilma etsii aina jonkun korvaavan reitin, Seuna muistuttaa.

Tekniikka avuksi vuotojahtiin

Toisinaan kylmyys pyrkii sisälle suoraan seinien läpi. Vanhoissa taloissa voi olla purueristys, joka on painunut vuosikymmenten saatossa. Myös villat saattavat painua. Eristeissä saattaa olla hiirten tekemiä käytäviä, joissa pääsee kulkemaan eläinten lisäksi kylmä ilma. Hirsitalossa veto voi tuntua nurkissa ja liitoksissa.

Kylmän seinän tuntee kämmenellä, mutta seinien tutkimisessa voi käyttää myös uudempaa tekniikkaa. Lämpökameran kuva paljastaa armotta kaikki lämpövuodot. Kalliin laitteen voi vuokrata, tai pyytää ammattilaisen kotikäynnille. Osa yrityksistä lainaa laitetta maksutta omille asiakkailleen.

Vantaan Energia hankki kameran viime talvena. Laite on ollut asiakkaiden keskuudessa kysytty ja siitä on koettu olevan hyötyä.

– Kamera on helppokäyttöinen ja sen avulla kuka tahansa voi löytää ne kohdat, joissa lämpövuotoa on, kertoo Vantaan energian asiakkuuspäällikkö Iivari Airaksinen.

Airaksinen suosittelee, että mikäli vuotokohtia löytyy, pohditaan remontin tarvetta ammattilaisen kanssa. Infrapunalämpömittari on niin ikään käypä väline lämpövuotojen etsintään. Sellaisen saa ostettua jo muutamalla kymmenellä eurolla.

Siirrettävä patteri tuo lisämukavuutta

Kun pahimmat vuotopaikat on korjattu, voi lämpöä lisätä väliaikaisen lisälämmittimen avulla. Lämmitin kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, johon lämpöä toivotaan eniten, sillä niiden teho ei riitä kovin laajoihin tiloihin. Jos kyseessä on makuuhuone, voi lisälämmön karkaamisen estää laittamalla välioven kiinni.

Lisälämmitin vaatii ympärilleen jonkin verran tilaa, sillä sitä ei saa sijoittaa liian lähelle tekstiilejä. Turvallinen paikka on tasainen, vailla pelkoa kaatumisesta. Tehokkain malli on niin sanottu läpivirtauslämmitin, joka levittää lämpöä tavallista öljypatteria nopeammin ja laajemmalle alueelle.

Lämpöä ei tarvitse pitää yhtä korkealla kaikissa talon tiloissa.

– Nyt alkaa olemaan sellaiset kelit, että monien lämmitysjärjestelmien mitoitusraja tulee vastaan. Täyden sisälämpötilan pitäminen ei välttämättä enää onnistu, varsinkaan jos pakkanen tästä vielä kiristyy. Varastoissa ja autotallleissa voi pitää selvästi matalampia lämpötiloja, kertoo Motivan asiantuntija Sami Seuna.

Seuna kuitenkin muistuttaa, että on yksi paikka, jossa lämpöä ei saa laskea liiaksi.

– Tärkeintä on seurata tilaa, jossa vesijohto tulee sisälle taloon. Vesijohtovesi on noin 5-asteista, joten siinä ei ole enää hirveän montaa astetta jäätymispisteeseen, vaikka vettä pyrkisikin vähän juoksuttamaan.

Monissa taloissa putket löytyvät kellarista, joka jäähtyy helposti liikaa. Seuna suosittelee vesiputkien suojaksi pakkasvahdiksi kutsuttua pientä lämpöpatteria tai sulanapitokaapelia. Yllätyksiä voi tulla erityisesti Etelä-Suomessa, jossa lumikerros on nyt hyvin vähäinen.