1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kylmä ei kangista koiranäyttelyssä – "Tähän aikaan on aina hyvät pakkaset"

Viikonloppuna Kajaanin pallohallissa järjestettävään Tamminäyttelyyn on ilmoitettu yli 3 000 koiraa. Kansainvälisen koiranäyttelyn tuloksia voi seurata reaaliajassa netissä.

Kotimaan uutiset
Tanskandoggi sininen
Hanne Kinnunen / Yle

Kajaanin Tamminäyttely (siirryt toiseen palveluun) 9.–10.1.2016 avaa vuoden 2016 näyttelykauden tutun talvisessa säässä. Vaikka sosiaalisessa mediassa on jo kauhisteltu kylmää säätä, pakkanen ei aiheuta erityisiä toimenpiteitä, vakuuttaa Tamminäyttelyn tiedottaja Anna Huusko.

– Pallohallin lämpötila on normaalisti pari astetta plussan puolella, ja hallia on lämmitetty nyt siten, että lämpötila nousee 10 asteeseen. Sitten kun siellä on runsaasti ihmisiä ja koiria, niin se lämmittää hallia vielä lisää. Tämähän on jokavuotinen juttu, yleensä tähän aikaan on aina näin kylmä ja hyvät pakkaset.

Tällä viikolla Kainuussa pakkaslukemat kipusivat jo yli 30 asteen, mutta viikonvaihteeksi sää lauhtunee. Pallohalliin saapuvien kannattaa kuitenkin pukeutua lämpimästi, Huusko sanoo.

– Olemme ilmoittaneet siitä näytteilleasettajille eli heille, jotka tuovat koiransa näyttelyyn. He myös tietävät hyvin Suomen sääolosuhteet ja sen, että siellä on viileää. Jos koiria on häkeissä, niin niiden pohjalle ja päälle laitetaan esimerkiksi kangasta. Koiria voi myös pukea ja liikutella tarpeen mukaan, kyllä ihmiset ovat yleensä varautuneet kylmään.

Silkkiterrieri
Silkkiterrieri. Kuva viime vuoden Tamminäyttelystä.Hanne Kinnunen / Yle

Kajaanin pallohalli sai uuden tekonurmen viime vuoden lopulla. Nyt tekonurmea peittää 24 näyttelykehää. Huusko uskoo, että myös tekonurmi toimii eristeenä ja pitää kylmää loitolla.

Eniten näyttelyssä on suomenlapinkoiria

Kansainväliseen Kajaanin Tamminäyttelyyn on ilmoitettu yhteensä 3 037 koiraa 264 eri rodusta. Huuskon mukaan näytteilleasettajia on ympäri Suomen sekä Venäjältä, Ruotsista ja Norjasta.

– Viime vuonna oli muutama sata koiraa enemmän eli määrä on nyt pikkaisen tippunut. Siihen vaikuttavat monet tekijät, mutta esimerkiksi taloudellinen tilanne näkyy siten, että mietitään vähän tarkemmin, kuinka monta koiraa ilmoitetaan ja mihin. Laskua ei ole tapahtunut mitenkään hälyttävästi, kuitenkin ollaan siinä kolmen tonnin päällä eli olemme ihan tyytyväisiä siihen määrään.

Tämähän on jokavuotinen juttu, yleensä tähän aikaan on aina näin kylmä ja hyvät pakkaset.

Anna Huusko

Tamminäyttelyn tuomaristo tulee tänä vuonna Suomen rajojen sisäpuolelta, Huusko kertoo.

– Yleensä tuomareita on aina ollut myös ulkomailta, mutta nyt kaikki tuomarit ovat kotimaasta. Tämä on näkynyt positiivisesti siten, että olemme saaneet paikalle runsaasti suomenlapinkoiria. Tätä suomalaista koirarotua on ilmoitettu näyttelyyn eniten eli 85 koiraa.

Näyttelyn harvinaisin rotu on puolestaan dunkerinajokoira. Huuskon mukaan näyttelyssä on mukana yksi rotunsa edustaja, kun Suomessa niitä on rekisteröitynä viisi kappaletta.

Kainuulaisia koiria on ilmoitettu mukaan näyttelyyn yhteensä 533.

Tuloksia voi seurata reaaliajassa

Tamminäyttely on kainuulaisille suuri ponnistus. Talkoolaisia on mukana yli 300. Näyttelyn rakentaminen alkoi torstaina, mutta Huuskon mukaan osa talkoolaisista tekee pelkästään näyttelypäivänä 12 tuntisia päiviä.

Koiranäyttelyssä ihmisiä ja koiria.
Pallohallin pohjaa peitti vielä viime vuonna hiekka. Hanne Kinnunen / Yle

Näyttelyn tulokset tallennetaan reaaliaikaisesti Suomen Kennelliiton jalostustietokantaan. Tallennusta testattiin ensimmäisen kerran Kajaanissa ja nyt se leviää jo maailmalle, kertoo Tamminäyttelyn tiedottaja Anna Huusko.

– Se on mielestäni aika huikeaa, että missä päin maailmaa pystyy jonkun "Sesseä" seuraamaan heti sen jälkeen, kun tuomari on sanonut mitä se saa. Tulos näkyy suoraan jalostustietokannassa. Monestihan niitä on odotettu melkein vuositolkulla, kun papereita on siirrelty edes takaisin ja ne ovat käyneet liitosta toiseen, mutta nyt ne ovat hyvin saatavilla.

– Olemme muita maita edellä tässä hommassa. Reaaliaikainen tallennus oli käytössä Maailman Voittaja 2014 -näyttelyssä Suomessa, jonka jälkeen italialaiset halusivat sen käyttöönsä seuraavan vuoden Maailman Voittaja -näyttelyyn Milanoon. Olimme antamassa oppia siihen, kuinka se toimii, Huusko lisää.

Lue seuraavaksi