Hyppää sisältöön

Salo heräsi ihanasta Nokia-sadusta – kuvajournalistin otokset kertovat romahduksesta

Nokian portilla lepattavat hautakynttilät ja pitkään myynnissä ollut omakotitalo kertovat Salon romahduksesta 2010-luvulla. Kuvajournalisti Sami Kilpiön kuvia on esillä Salon Veturitallissa.

Valokuvaaja Sami Kilpiö teoksensa äärellä Veturitallin näyttelyssä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Salo on palaamassa huippuvuosiensa jälkeen tavalliseksi pikkukaupungiksi eikä uutta nousua ole näkyvissä lähiaikoina. Tätä mieltä on salolainen kuvajournalisti Sami Kilpiö, joka on seurannut lehtikuvaajana Salossa 2010-luvulla tapahtunutta rakennemuutosta.

– Olihan se aika huikeata. Täällä keksittiin sellainen teollisuudenala kuin mobiiliviestintä. Se toi mainetta ja mammonaa tähän kaupunkiin. Sitten se hiipui aika nopeasti.

Kilpiö haluaa kertoa tarinaa Suomen rikkaimmasta kaupungista, joka on palaamassa tavalliseksi pikkukaupungiksi.

– Oli hienoa, että meillä oli tällainen satu kuin Nokia, mutta se satu päättyi. Varmasti jotain uutta on tulossa – ei samanlaista lottopottia, mutta jotain uutta varmasti tulee, pohtii Kilpiö.

Kilpiön näyttely on esillä Salon Veturitallissa 17. tammikuuta 2016 saakka. Kuvista ilmestyy myös kirja keväällä. Kuvasarja oli lähes samanlaisena esillä syyskuussa 2015 Helsingin Kaapelitehtaalla Next Generation -valokuvanäyttelyssä. Se esitteli kymmenen nuorta nousevaa suomalaista kuvajournalistia.

Hautakynttilät lepattavat ja Nokia-esineet ovat jo osa teollisuushistoriaa

Sami Kilpiö on valmistunut valokuvaajaksi Muurlan opiston valokuvauslinjalta 2005. Hän on työskennellyt lehtikuvaajana muun muassa Helsingin Sanomissa ja Salon Seudun Sanomissa. Kilpiö on ollut aitiopaikalla todistamassa Nokian romahdusta 2010-luvulla. Hän muutti kaupunkiin vuonna 2002 kauppiasvanhempiensa kanssa.

Oli hienoa, että meillä oli tällainen satu kuin Nokia, mutta se satu päättyi.

Sami Kilpiö

– Lehtityö on aika pinnallista. Päivässä tehdään yksi juttu ja seuraavana päivänä seuraava. Tällainen pidempi projekti on kiinnostavampi, kertoo Kilpiö.

Jotkut Veturitallin näyttelyn kuvista ovat olleet myös lehdessä. Esimerkiksi Nokian portilla lepattavat hautakynttilät. Kuvaaja kertoo ihmetelleensä elettä.

– Siinä on 45 hautakynttilää. Se on aika pieni reaktio tuhansien ihmisten irtisanomiseen. Se on tavallaan ainoa näkyvä kannanotto mediassa, kertoo Kilpiö.

Näyttelyssä on mukana myös kuvia Nokia-aiheisista esineistä, muun muassa Nokia-jojo.

– Löysin tämän jojon kirpputorilta. Kysyin kirpparimyyjältä, mitä hän pyytää tästä. Teen tästä taidetta. Hän antoi jojon minulle.

Myös Nokia-logolla varustettu lompakko löytyy näyttelyn kuvista.

Kuvajournalisti Sami Kilpiön kuvia Salosta Veturitallin näyttelyssä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Pelastavatko tukipaketit vai tunnin juna Salon?

Sami Kilpiö on saanut hyvää palautetta näyttelystä ja on kiitollinen, että sai järjestää näyttelyn Veturitallissa. Kuvista on pidetty ja Veturitallissa on käynyt paljon heitä, jotka eivät muuten käy taidemuseossa. Muuten salolaiset ovat kuvaajan mielestä melko hiljaisia.

Siinä on 45 hautakynttilää. Se on aika pieni reaktio tuhansien ihmisten irtisanomiseen.

Sami Kilpiö

– Salolainen tarkkailee naapuria matkan päästä. Henki ei ole vielä nousussa kaupungissa. Pohjakosketusta ei ole vielä nähty, pohtii Kilpiö.

Asuntokauppa on aika huonolla mallilla Kilpiön mukaan.

– Hinnat laskevat ja talot eivät silti mene kaupaksi, vaikka ollaan 100 kilometriä Helsingistä. Siihen pitäisi saada jotain muutosta. Ehkä aikanaan tunnin juna muuttaa Salon suunnan, arvioi Kilpiö.

Valtion tukipaketit ovat yksi ratkaisu. Kilpiö toivoo, että rahat menevät oikeaan kohteeseen.

– Toivon, etteivät ne mene työttömyysteollisuuden ylläpitämiseen, konsulttien palkkioihin ja muuhun pumppaamiseen, vaan sinne, missä niitä tarvitaan.

.
.