Sisäministeri: Olen tyytyväinen poliisin toimintaan uutenavuotena

Poliisin etukäteisellä toiminnalla saattoi olla vaikutusta siihen, että uusivuosi sujui Suomessa suhteellisen rauhallisesti, sisäministeri Petteri Orpo arvioi.

politiikka
Kokoomuksen sisäministeri Petteri Orpo.
Antti Aimo-Koivisto

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten poliisi onnistui toiminnassaan uutenavuotena.

– Sen suhteen minulla ei ole huomautettavaa, päinvastoin ehkä kiitettävää poliisin toiminnasta, Orpo toteaa Ylelle.

Helsingin poliisi tiedotti tänään torstaina, että Helsingin keskustan asematunneliin kokoontui uudenvuodenaattona noin tuhat, mahdollisesti irakilaista turvapaikanhakijaa. Poliisi sanoi poistaneensa paikalta kymmeniä henkilöitä ja ottaneensa kiinni useita.

Uudenvuodenaattona poliisi myös pidätti kuusi miestä Aavarannan vastaanottokeskuksessa, rikoksiin kehottamisista epäiltyinä. Heidät vapautettiin muutaman päivän päästä.

– Poliisilla oli tiedustelutietoa siitä, että uudenvuoden ympärille oli suunnitteilla jotain rikollista. He tekivät ennakkovaikuttamista, ja sillä saattoi olla vaikutusta siihen, että uusivuosi meni Suomessa suhteellisen rauhallisesti, vaikka väkeä oli paljon liikkeellä, Orpo sanoo.

Onko sisäministeriöllä tietoa siitä, onko Suomen tapahtumilla yhteyksiä Saksan tapahtumiin?

– Nämä ovat asioita, joita poliisi selvittää ja tutkii, Orpo vastaa ja kertoo, että asioista tiedotetaan tarkemmin, kun tapahtumien kulku on selvillä.

Hän toteaa, että poliisi on etenkin Pariisin taannoisten terrori-iskujen jälkeen ylläpitänyt kohotettua valmiutta muun muassa yleisötilaisuuksissa ja massatapahtumissa.

– Tämä on yksi niitä keskeisiä asioita, joita tässä yleisessä turvallisuustilanteessa on tehty. Jatkamme tätä niin kauan kuin yleinen turvallisuustilanne vaatii.