1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kiinanharjakoira Osku katosi pakkasiin – ja löytyi somen avustuksella

Karanneen koiran etsinnöissä apu on tarpeen, mutta suuret etsijäjoukot saattavat myös pelottaa karkulaista. Osku-koiran harharetki vuoden alun paukkupakkasissa päättyi onnellisesti, kiitos sosiaalisen median ja kemiläisten vapaaehtoisten.

Kuva: Olga Faarinen

Kemiläisen Olga Faarisen huoli on alkuvuodesta ollut suuri. Vuoden alku täyttyi itkusta, epätoivosta ja väsymyksestä kun perheen kiinanharjakoira Osku lähti karkuteille.

– Koira ei ole koskaan aiemmin edes yrittänyt karata, Faarinen sanoo.

Arkaa koiraa etsittiin monen henkilön voimin ja etsintöjen avuksi perustettiin myös ryhmä sosiaaliseen mediaan. Huoli pienestä koirasta levisi ja ihmiset etsivät koiraa jalkaisin ja autoillen eri puolilla Kemiä. Facebook-ryhmä keräsi yli 500 seuraajaa lyhyessä ajassa.

Yle oli myös etsinnöissä mukana kuuluttamalla Oskua radiossa Hukkaputki-ohjelmassaan.

Vapaaehtoiset perustivat reilun kymmenen hengen etsintätiimin ja mukana oli myös jälkikoira.

– Jälkikoirasta oli iso apu. Ihmisiltä tuli myös hyvin paljon puheluita minulle ja Olgalle. Itsekin olin mukana etsimässä enimmillään 36 tuntia putkeen, kertoo etsinnöissä aktiivisesti mukana ollut Virpi Tervonen.

Olga Faarisen apuna oli  iso joukko hänelle entuudestaan tuntemattomia ihmisiä.

– Olen niin kiitollinen ihmisten avusta. Virpi auttoi minua paljon jaksamaan myös henkisesti, Faarinen kertoo.

"Mieheni oli vain viiden metrin päässä Oskusta"

Kemissä karkasi kiinanharjakoira Osku, jota etsittiin myös somen avulla.

Pakkanen kiristyi, mutta koiraa ei löytynyt. Huoli kasvoi. Sitten neljä päivää katoamisen jälkeen saatiin näköhavainto pienestä mustasta koirasta ja Faarinen meni vapaaehtoisten etsijöiden kanssa paikalle.

Paikalla oli kuitenkin liian iso joukko ihmisiä ja koira pelkäsi.

– Koira meni paniikkiin. Se ei tunnistanut meitä, omistajiaan. Mieheni oli vain viiden metrin päässä Oskusta, mutta koira livahti taas karkuun, Faarinen kertoo viime päivien tapahtumista.

Ei uskottu, että se oli oikeasti niin kaukana kotoa. Osku vaihtoi koko ajan paikkaa ja oli koko ajan liikkeellä.

Olga Faarinen

Koira juoksi Perämeren jäällä

Koira oli ehtinyt jo hyvin kauas kotoaan. Vaikka koira oli palellut pakkasessa jo useamman vuorokauden ja mittari näytti -28 astetta, pienellä koiralla tuntui olevan voimia.

Koska koira oli koko ajan liikkeellä, oli sen kiinnisaaminen erittäin haasteellista.

– Se nähtiin muun muassa juoksemassa pitkin Perämeren jäätä. Ei uskottu, että se oli oikeasti niin kaukana kotoa. Osku vaihtoi koko ajan paikkaa ja oli koko ajan liikkeellä, Faarinen sanoo.

Osku oli ollut torstaina karkumatkalla jo viikon kun etsintätiimin jäsen löysi koiran ja hälytti omistajat paikalle.

– Menimme paikalle nopeasti. Olin saanut vinkin, että omistajan hätä ja itku voivat houkutella koiran luoksesi. Makasin maassa ja esitin hätäistä, mutta Osku ei tullut luokseni.

Faarisen miehen rauhallinen puhe sai kuitenkin koiran rauhoittumaan ja Osku tuli viimein omistajiensa luo itse ja nuoli heidän kasvojaan.

Osku pääsi turvallisesti kotiin.

– Kotona Osku tutki joka nurkan ja oli ilmiselvästi iloinen, että kotiin on nyt päästy, Faarinen iloitsee.

Etsinnöissä mukana olevista ihmisistä oli Faarisen mukaan korvaamaton apu.

– Olimme yllättyneitä, että ihmisiä oli etsinnöissä mukana niin paljon. Olemme niin kiitollisia kaikille. Oskua ei olisi välttämättä koskaan löytynyt ilman näiden ihmisten apua. Nyt vihdoin pääsemme jatkamaan arkea ja tavallista elämää kotona.

Näillä vinkeillä saat karkurin kotiin

Etsijäkoiraliitto (siirryt toiseen palveluun) kertoo omilla nettisivuillaan, miten karkuun lähtenyttä koiraa voi etsiä ja etsijöiden työtä helpottaa.

1. Älä etsi karkuria suurella porukalla. Se voi pelottaa karkuria.

2. Joku perheenjäsen voi jäädä karkaamispaikalle tai katoamispaikalle voi jättää koiralle tutun vaatteen ja herkkupaloja. Jonkun on syytä olla kotona, sillä koira löytää usein kotiin. Kotiin palaamista voi helpottaa tekemällä sinne hajujälkeä.

3. Koiraa voi yrittää houkutella katoamispaikalle grillaamalla esimerkiksi kertakäyttögrillillä. Grilli levittää ruoan tuoksun ja rauhoittaa koiraa.

4. Ilmoita koirasta mahdollisimman laajasti. Koiran nimeä ei välttämättä kannata laittaa ilmoitukseen, sillä nimellä huutelu voi pelottaa stressaantunutta koiraa.

5. Jos näet karkurin toimi mahdollisimman rauhallisesti. Houkuttele koira luoksesi äänellä, leikkimällä tai herkkuruoalla. Älä juokse koiran perään, vaan pyri saamaan se tulemaan luoksesi.

6. Karkulaisen havainneiden ihmisten ei yleensä kannata yrittää ottaa sitä kiinni. Havainnoista kannattaa mieluummin ilmoittaa koiraa etsiville.

Etsijäkoiraliitosta muistutetaan, että etsintää ei kannata lopettaa liian varhain: karkulaisia on saatu kotiin pitkältäkin tuntuvan ajan päästä, kuten Osku-koirankin tarina osoittaa.