Maailmanmestari Aleksi Saarela: "Kuin jossain satukirjassa olisi"

Jääkiekon nuorten maailmanmestari Aleksi Saarela haluaa nopeasti takaisin kaukaloon. Ässäpaidan hän pukee ylleen jo huomenna perjantaina HIFK:ä vastaan.

urheilu
Aleksi Saarela
Tomi Hänninen

Tapaan tuoreen jääkiekon nuorten maailmanmestarin Aleksi Saarelan raumalaisessa kahvilassa. Aleksille sataa heti kahvilan ovelta onnitteluja. Huomaan unohtaneeni lompakon kotiin.

– Mulla on lompakko mukana, otatko kahvin, Saarela kysyy salamannopeasti.

Todellinen joukkuepelaaja myös siviilissä, ajattelen.

Haastattelun aluksi selviää, että Saarela ei juurikaan osaa kehuja ottaa vastaan. Onnittelut toki tuntuvat hyvälle, mutta Saarela ei niistä elä. Hän on vaatimaton myös mestarina.

– En halua tehdä siitä mitään numeroa, vaikka onkin maailmanmestaruus saavutettu. En koe sitä niin merkittävänä asiana, että täällä Raumalla pitäisi järjestää mitään torijuhlia, Saarela kuittaa.

Sen sijaan kisojen nostama kiekkohuuma on Saarelan mielestä jotain ainutlaatuista. Hän ihmettelee melkein linnanjuhlien tasolle nousseita finaalin katsojalukuja.

– On se nyt aika hurja luku, jos yli kaksi miljoonaa katsoo meidän peliä. Ihan sellainen olo niin kuin jossain satukirjassa olisi.

En koe sitä niin merkittävänä asiana, että täällä Raumalla pitäisi järjestää mitään torijuhlia.

Aleksi Saarela

Nopeasti takaisin tositoimiin

Saarelan sitoutumisesta jääkiekkoon kertoo jotain se, ettei hän halua mestaruutta kovin kauaa maiskutella. Juhlat loppuivat jo eilen hyvissä ajoin, sillä Ässien peli perjantaina HIFK:ä vastaan on Saarelan mielestä juhlimista tärkeämpää. Nopea paluu arkeen sopii hänelle.

– Huomenna aamutreeneihin ja illalla pelaan. Ei tässä nyt mitään vapaapäiviä aleta viettämään. Se ei ole minun tapaistani, Saarela kuittaa.

Rockylle kiitosta

Aleksi Saarelaa on pidetty yhtenä ikäluokkansa lahjakkaimmista pelaajista maailmassa. Lukuisten vastoinkäymisten ja loukkaantumisten jälkeen Saarela on tyytyväinen siitä, että hän on kyennyt kuromaan välimatkaa kiinni maailman huippupelaajiin. Mestarijoukkueessa hän pystyi nousemaan johtavaan rooliin.

Ison kiitoksen nykykunnostaan hän antaa Ässien päävalmentajalle Pekka "Rocky" Rautakalliolle, joka on Saarelan mukaan jaksanut valmentaa häntä huippukiekkoilijaksi. Rockyn ohjeet ovat olleet korvaamattomia.

– Kun menin Poriin, niin tunneli oli aika pitkä. Nyt ollaan jopa tunnelista jo vähän ohi. Se on Rockyn valmennuksen ansiota, Saarela sanoo.

Saarela yrittää rakentaa itsestään ainutlaatuista kiekkoilijaa, josta löytyy niin kiekollista osaamista kuin myös porilaista hulluutta. Esikuvia hän ei myönnä olevan muita kuin oman isän Pasi Saarelan, joka aikanaan oli liigan parhaita pistemiehiä.

– Jo B-junnuissa totesin, etten kuitenkaan ole mitenkään samanlainen pelaaja. Ainoa sama on tuo laukaus, mikä minulla jo nyt taitaa olla kovempi, Saarela virnistää.

Lisää taisteluilmettä myös Ässäpaitaan

MM-kisoissa Saarela nousi esiin nopeudellaan ja myös taisteluilmeellä. Fyysinen vahvuus ja periksiantamattomuus näkyi Saarelan otteissa varsinkin ratkaisuotteluissa. Tämän hän haluaa mm-kaukalosta mukaan Poriin ja lupaa menestystä loppukaudelle.

– En rehellisesti edes tiedä, mistä löysin sen taistelun. Tuli kisoissa ihan uusi puoli esiin minusta. Se tuodaan todellakin mukaan Poriin. Mitään en anna enää takaisin. En epäile sekuntiakaan sitä, ettei me oltaisi playoffseissa.