Fillari vie järven jäälle – hyinen viima, liukas jää ja mahtavat maisemat lumoavat

Pyörällä pääsee retkiluistelureittejä pitkin uusiin maisemiin. Pyörä kulkee jäällä melkein kuin maantiellä, ja saaristomaisemia pääsee ihastelemaan järven selältä käsin.

Kotimaa
Markku Eilola-Jokivirta ajaa läskipyörällä lumisessa maastossa.
Arkistokuvassa pyöräilee Markku Eilola-Jokivirta Oulussa Lintulammen jäällä.Antti Pylväs / Yle

Polkupyöräily sujuu hyvin talvellakin. Esimerkiksi jäätiet tarjoavat hyvän mahdollisuuden polkupyöräretkeilyyn. Polkija tosin tarvitsee lämpimän asun ja renkaisiin tarvitaan lisää pitoa. Kypärä on erityisen tarpeellinen.

Jäällä liikkuessa polkupyöräilijän on syytä noudattaa samaa varovaisuutta ja turvavarustelua, kuin esimerkiksi retkiluistelijan tai pilkkionkijan. Uusissa paikoissa on hyvä kysyä paikallisten neuvoa ja muutenkin varoa virtaisia paikkoja ja salakavalia avantoja. Polkupyörän suhteen ei sen sijaan kannata hienostella.

– Talvella kannattaa valita yksinkertainen peruspyörä. Vaihteiden määrää ei kannata kesästä ainakaan kasvattaa. Minulla talvella vaihteet ovat ihan mekaaniset ja rattaita vähän. Sähkövaihteet voisivat jumittaa ja ainakin akku hyytyy heti. Mekanismi on pidettävä puhtaan ja voideltuna. Ja alle kannattaa laittaa ainakin eteen nastarengas, neuvoo savonlinnalainen Tuomas Huttunen.

Tavallinen perusmaastopyörä sopii talvikäyttöön hyvin. Myös muodissa oleva, paksurenkainen ”fat bike” käy. Sellaisella voi edetä vaikka kantavalla umpihangella.

Saaristomaisemiin polkemalla

Huttunen on kolmena talvena järjestänyt jääpyöräilytapahtumia Savonlinnan saaristossa Pihlajavedellä. Nyt parina talvena jäät ovat tulleet turhan myöhään.

– Kun ei tiedetty tuleeko kunnon jääpeitettä ollenkaan, niin ei otettu riskiä ja ruvettu tapahtumaa markkinoimaan. Kuitenkin nämä saaristolaisten ylläpitämät jäätiet ovat hyvä mahdollisuus päästä katsomaan kaunista vesistöä järveltä käsin, Tuomas Huttunen suosittelee. Talvipyöräily onnistuu hyvin myös hyvin auratuilla taajamateillä ja moni kulkeekin pyörällä ympäri vuoden.

Lämmintä ylle ja varalle

Polkupyörällä pääsee lujaa. Leudollakin säällä ajoviima jäähdyttää polkijan nopeasti. Tarvitaan hyvä suojaus. Varallekin pitää olla lämmintä vaatetta, jos vaikka sattuu pyörärikko tai puhti loppuu.

–Se on aika yksilöllistä. Meilläkin seurassa, Pellossalon Nousussa, moni tarkenee talvellakin aika niukoissa varusteissa ja toiset palelee herkemmin. Hengittävät, hyvät varusteet ja tuulelta suojaava kerros ainakin edessä on tarpeen. Pitemmälle retkelle kannattaa ottaa pieni reppu selkään varavaatteille. On esimerkiksi sellaisia taukotakkeja, jotka kulkevat melkein paidan taskussa. Laitetaan lämpimät hanskat käteen, jalkoihin lämpöiset kengänsuojat ja päähän pipo ja kypärä, Huttunen neuvoo.

Kypärää koskeva neuvo on erityisen painokas. Jää on liukasta ja kaatumisia sattuu talvella aina. Jää on myös yhtä kovaa kuin asvaltti ja uhkana on kohtalokas päävamma.