1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Päässä pyöriviä kipeitä muistoja voi helpottaa sähkövirralla

Aivojen stimulointia sähköllä kallon läpi käytetään nykyisin muun muassa tinnituksen hoitoon. Brittiläis-saksalaisen tutkimuksen mukaan samalla keinolla voisi ehkä päästä ahdistavista muistoista.

Ulkomaat
Sammakoita tulee suusta, jos aivoja kuormittaa liikaa.
Sammakoita tulee suusta, jos aivoja kuormittaa liikaa.Ludovic Di Orio

Ihminen pystyy palauttamaan aikaan ja paikkaan liittyvän muiston mieleensä paljon oletettua nopeammin, mutta aika riittää silti muiston muuttamiseen sähkövirralla, kertoo tuore tutkimus.

Muistoja on kahdenlaisia: tieto- eli semanttisia muistoja ja episodi- eli elämäkertamuistoja. Episodimuiston jäljittämiseen aivojen hippokampuksesta on oletettu menevän paljon enemmän aikaa kuin tietomuiston palauttamiseen.

Brittiläisen Birminghamin ja saksalaisen Konstanzin yliopiston tutkijat kuitenkin havaitsivat aivosähkökäyriä mittaamalla, että muiston löytyminen elämäkertamuistista vie vain 0,1–0,2 sekuntia. Se on lyhimmillään vain viidennes aiemmin oletetusta ajasta.

– Tyypillinen semanttinen muisto on esimerkiksi se, että tietää Pariisin Ranskan pääkaupungiksi. Harva muistaa, missä tai milloin on kuullut sellaisen tiedon ensi kertaa, selittää tohtori Simon Hanslmayr.

Episodimuistot sen sijaan sitoutuvat kiinteästi vain yhteen aikaan ja paikkaan, minkä vuoksi niiden löytymisen uskottiinkin olevan aivotoiminnaksi hitaanpuoleista eli vievän puoli sekuntia.

Hoitokeino traumatisoituneille?

Aivotoimintaa ja samalla episodimuistoa voidaan hakuvaiheessa muuttaa toistuvalla magneettistimulaatiolla, tutkivat totesivat.

Transkraniaalisessa magneettistimulaatiossa johdetaan sähköä kallon läpi aivokudokseen, joka oman elektrokemiallisen koostumuksensa vuoksi reagoi sähkökentän vaikutuksiin. TMS:llä hoidetaan nykyisin muun muassa kipuja, masennusta ja korvien pysyvää soimista eli tinnitusta.

– Tarvitaan vielä paljon lisää työtä, mutta tutkimuksen tulos voi osoittautua monella tavoin hyödylliseksi. Se voi auttaa esimerkiksi ihmisiä, joiden mielessä pyörii usein traumaattisia muistoja, joita he eivät pysty torjumaan, sanoo tohtori Gerd Waldhauser.

Tutkimus on julkaistu Journal of Neuroscience (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, ja Birminghamin yliopisto (siirryt toiseen palveluun) kertoo tuloksista myös omalla sivullaan.

Lue seuraavaksi