Poliisiylijohtaja selittää poliisien erilaisia lausuntoja uudenvuoden ahdisteluepäilyistä: Ei ristiriitaa, näkökulmat erilaiset

Helsingin poliisin mukaan Helsinkiä uhkasi uutenavuotena laajamittainen naisten ahdistelu kuten Kölnissä, KRP:n mukaan viitteitä tällaisesta ei ole.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Kuva: Yle

Tänään torstaina julkisuuteen on tullut ristiriitaiselta vaikuttavaa tietoa siitä, uhkasivatko Helsinkiä uutenavuotena mahdollisesti samanlaiset tapahtumat kuin Kölnissä, missä jopa tuhannen ulkomaalaisen miehen kerrotaan ahdistelleen naisia.

Helsingin poliisin mukaan joukko turvapaikanhakijoita suunnitteli uudenvuodenaattona mahdollisesti samankaltaista toimintaa kuin Kölnissä. Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikön Ilkka Koskimäen mukaan Helsingin asematunneliin kokoontui toista tuhatta turvapaikanhakijaa, ja poliisi poisti paikalta kymmeniä ja otti kiinni useita henkilöitä.

Kirkkonummella Aavarannan vastaanottokeskuksessa pidätettiin puolestaan kuusi henkilöä, joita Helsingin poliisin mukaan epäiltiin Kölnin tapahtumien kaltaisen toiminnan suunnittelemisesta.

Myöhemmin torstaina KRP:n rikosylikomisario Thomas Elfgren sanoi kuitenkin, ettei esitutkinnassa ole tullut ilmi mitään sellaista, joka antaisi aihetta uskoa, että Suomessa olisi suunniteltu samanlaista laajamittaista tapahtumaa kuin Kölnissä.

Poliiisylijohtaja Seppo Kolehmainen selitti torstai-iltana erilaisia lausuntoja sillä, että Helsingin poliisi ja KRP tarkastelevat uudenvuoden tapahtumia erilaisesta näkökulmasta.

– Helsingin poliisilaitos vastasi uutenavuotena operatiivisesta kenttätoiminnasta, KRP:n vastuulla on esitutkinta, joten näkökulma on erilainen.

Kolehmaisen mukaan Kirkkonummen pidätyksien syynä oli se, että poliisilla oli tietoa rikoksien suunnittelusta. Siksi poliisi puuttui asiaan ja halusi selvittää, mistä on kyse, Kolehmainen sanoo.

Kirkkonummen pidätyksien ja Kölnin tapahtumien yhteyksiä Kolehmainen ei kommentoi, koska kysymys menee esitutkinnan puolelle.

– Esitutkintalain mukaan tutkinnan sisällöstä tiedottaa tutkinnanjohtaja, Kolehmainen toteaa.

Kolehmaisen mukaan tutkintaa hoidetaan kansallisesti.