Puolan presidentti allekirjoitti tiedotusvälineiden sensuurilain

EU on varoittanut Puolaa yhä kovasanaisemmin kaventamasta demokratiaa. Ensi viikolla komissio käy Puolasta epätavallisen keskustelun, joka voi johtaa jopa rankaisutoimiin.

Ulkomaat
Kaczyński, Naimski ja Brudziński laskeutuvat ulkoportaita.
Laki ja oikeus -puolueen johtaja (vasemmalla) Jarosław Kaczyński ei ole pääministeri, mutta monet pitävät häntä hallituksen todellisena johtajana. Loppiaisena otetussa kuvassa ovat myös parlamentin EU-valiokuntaa johtava Piotr Naimski ja parlamentin puhemies Joachim Brudziński. Janek Gurka / EPA

Puolan presidentti Andrzej Duda on allekirjoittanut lain, joka ottaa valtiolliset televisio- ja radiokanavat ja uutistoimisto PAP:n hallituksen valtaan. Oppositio, EU ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet lakia ankarasti, mutta hallitseva Laki ja oikeus -puolue PiS sanoo turvaavansa sillä tiedonvälityksen objektiivisuuden.

Laki on määräaikainen ja umpeutuu kesäkuussa. Valmisteilla on kuitenkin vastaava pysyvä laki, jonka oletetaan valmistuvan kevään aikana.

– Presidentille on tärkeää, että valtiollinen media on puolueeton, objektiivinen ja uskottava, perusteli myös presidentin edustaja Małgorzata Sadurska. Hänen mukaansa presidentti katsoo, että toimittajat ovat antaneet omien kantojensa haitata näitä arvoja.

Uuden lain mukaan valtiovarainministerillä on valta nimittää ja erottaa tv:n ja radion johtajat. Nykyisille johtajille se tietää välittömiä potkuja.

Puolalaisten lehtitietojen mukaan seuraavalla lailla katkaistaisiin myös kaikkien työntekijöiden työsuhteet. Hyödyllisiksi katsotut voitaisiin palkata takaisin, kertovat lainvalmistelusta tihkuneet tiedot.

PiS on ottanut paljon valtaa parissa kuukaudessa

– Sensuurilaki on kuolemantuomio valtiollisille viestimille, sanoo opposition kansanedustaja Małgorzata Kidawa-Błońska.

Oppositiossa epäillään, että laki on lopun alkua kaikelle vapaalle tiedonvälitykselle. Seuraava laki rajoittaa kaupallisen median toimintaa, oppositio uskoo.

Lokakuussa vaalit voittanut PiS on jo tiukentanut otettaan jo vaihtamalla turvallisuuspalvelun johdon ja muuttamalla korkeimman oikeuden toimintaa ohjaavaa lakia. Tuomarien päätökset vaativat nyt kahden kolmasosan enemmistön aiemman yksinkertaisen enemmistön sijasta. Myös tapausten käsittelyaika pitenee.

EU haluaa vuoropuhelua

Euroopan komissio on yhä ankarammin kovistellut Puolaa sen päätöksistä, joiden PiS kuitenkin kiistää kaventavan demokratiaa. Ensi viikolla komissio kokoontuu poikkeukselliseen keskusteluun.

Keskustelusta alkava prosessi voi johtaa jopa siihen, että Puola menettää osan äänestysoikeuttaan EU:ssa, jos maan katsotaan rikkovan EU:n arvoja. Niiden arvioiminen erityisellä keskustelulla tuli mahdolliseksi viime vuonna.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoo, ettei hän halua spekuloida mahdollisilla seurauksilla. Vielä ei olla niin pitkällä, että pitäisi puhua rankaisutoimista, Juncker sanoo ja varoittaa dramatisoimasta tilannetta.

Myös EU:n tämänhetkisen puheenjohtajamaan Hollannin ulkoministerin Bert Kondersin mukaan nyt tarvitaan vuoropuhelua, ei vastakkainasettelua Puolan kanssa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters