Etelä-Korea aloitti taas propagandalähetykset rajallaan – K-pop raikuu Pohjois-Koreaan

Kovalla äänenvoimakkuudella Pohjois-Koreaan huudatettavat lähetykset ovat erikoinen sekoitus muun muassa uutisia, säätiedotuksia, Pohjois-Korean hallinnon arvostelua ja korealaista popmusiikkia.

Etelä-Korean sotilaita vartiossa Pohjois-Korean vastaisella demilitarisoidulla rajavyöhykkeellä Panmunjomin kylässä heinäkuussa. Kuva: Jeon Heon-Kyun / EPA

Etelä-Korea on aloittanut jälleen propagandalähetykset Pohjois-Korean vastaisella rajallaan, eteläkorealaiset sotilaslähteet kertoivat perjantaina.

Lähetysten aloittaminen on seurausta siitä, että Pohjois-Korea ilmoitti keskiviikkona tehneensä onnistuneesti maan ensimmäisen vetypommikokeen. Väitettä vetypommista on tosin pidetty epäuskottavana, sillä räjähdys ei vaikuttanut riittävän voimakkaalta.

Hallinnon arvostelua pehmennetään popilla

Rajalla sijaitsevista suurista kaiuttimista pohjoiseen lähetettävä propaganda koostuu sekalaisista radio-ohjelmista, kuten uutisista, säätiedotuksista, Pohjois-Korean hallinnon arvostelusta – ja K-popiksi kutsutusta korealaisesta popmusiikista, jolla pyritään kiinnittämään ihmisten huomio.

– Olemme valinneet monipuolisen valikoiman uusimpia hittejä tehdäksemme siitä kiinnostavaa, puolustusministeriön virkamies sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Propaganda-soittolistalla on muun muassa poikabändi Big Bangin ja tyttöbändi GFriendin hittejä. Esimerkiksi GFriendin Me gustas tu -kappaleessa lauletaan pariskunnasta, joka pyrkii lähemmäs toisiaan, vaikka molemmat ovat kovin ujoja.

Etelä-Korean puolustusministeriö ei ole antanut mitään vihjeitä siitä, että kappalevalinnoilla pyrittäisiin lähettämään piiloviestejä pohjoiseen.

Kuuluu kymmenen kilometrin päähän

Propagandalähetykset kuuluvat eteläkorealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan jopa kymmenen kilometrin päähän rajalta päivisin ja yli kaksinkertaisen matkan päähän öisin.

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korean ydinkoe rikkoi pahoin elokuussa saavutettua sopimusta jännitteiden vähentämisestä ja suhteiden parantamisesta. Propagandalähetysten lopettaminen oli osa sopimusta. Ennen elokuuta niitä ei ollut käytetty yli vuosikymmeneen.

Pohjois-Korea pitää lähetyksiä loukkauksena. Perjantaina Pohjois-Korea lähetti lisää sotilaita maiden väliselle rajalle, ja Etelä-Korea nosti armeijan valmiustason korkeimmilleen kaiuttimien sijoituspaikkojen lähellä.