Saamelaisräppäri matkasi uutisankkuriksi Tampereelle

Yle Ođđasatin ankkurina toimii tammikuun ajan saamelaisräppäri Ailu Valle, joka muutti pestinsä perässä Tampereelle. Kotoinen kylmyys mutta musta maa oli miehelle täysin uusin yhdistelmä.

Kotimaa
Ailu Valle uutisstudiossa
Ailu ValleAnna Sirén / Yle

Suomen pohjoisin Yle Uutisten toimitus on viime aikoina kärsinyt sisäilmaongelmista, joten saamenkieliset tv-uutiset lähetetään hetken aikaa muiden alueuutisten tapaan Tampereen Mediapoliksesta. Tammikuun ajan uutisankkurina toimii rap-muusikkona tunnettu Ailu Valle, joka muutti Inarista etelään loppiaisena.

Talvinen Tampere yllätti, sillä miestä vastassa olivat varsin kotoisat lämpömittarilukemat.

– En tiennyt, että täälläkin olisi näin kylmä. Suksille ei tosin taida olla käyttöä. En ole koskaan kokenut tällaista, että on näin paljon pakkasta mutta ei yhtään lunta, Ailu Valle ihmettelee.

Räppärin rytmitaju sopii uutisiin

Yle Ođđasat kertoo uutisia Suomen puolen Saamenmaasta. Uutiset toimitetaan pohjoissaameksi, ja Vallen juontopuheessa saattaa vilahdella Kaamasmukan murre.

Ailu Valle maskeeraamossa
Ailu Valle saa puuteria nenänsä päälle ennen kameran eteen astumista.Anna Sirén / Yle

Musiikkitaustasta ei ole uutistyössä ainakaan haittaa, syksyllä kameran edessä aloittanut ankkuri arvioi.

– Uutisissakin pitää olla äänessä ja osata rytmittää asiat oikein. Sama osa minusta on läsnä tv-kameran edessä kuin räpätessäkin.

Ailu Vallea voi hyvällä syyllä tituleerata Saamenmaan julkkikseksi. Ođđasat-lähetyksellä on Suomen lisäksi yleisöä myös Norjan ja Ruotsin pohjoisosissa.

– Räppääminen on minulle varmaan se kaikkein tärkein juttu, joten pitäisikö huolestua kun uutisilla on nyt sitten isompi yleisö, mies veistelee.