Matematiikanopettajasta tuli taiteilija – Eläkkeellä voi alkaa kokonaan uusi elämä

Eläkkeelle jäämisen myötä ikaalilaiselle matematiikanopettajalle Pertti Ahoselle koitti uusi elämä, kun väreistä energiansa saava mies ryhtyi taiteilijaksi. Ateljeetyöskentely täyttää päivät, mutta välillä pitää muistaa vain istua ja ihmetellä.

Kotimaa
Eläkeläistaiteilija Pertti Ahonen
Eläkeläistaiteilija Pertti Ahosen värikylläinen maailmaRiikka Nurmi / Yle

Kun ikaalilainen lukion matematiikanopettaja Pertti Ahonen keväällä 2011 jäi eläkkeelle, oli hänellä selvät sävelet tulevaisuuden suhteen: jatkossa hän omistautuisi harrastuksilleen.

Ensi töikseen mies tarttui pensseliin ja maalasi vimmaisesti keväästä syksyyn. Ateljeessa opettajantyö unohtui.

Väri on energiaa. Välillä se virtaa töissäni rauhallisemmin ja välillä ryöpsähtelee.

Pertti Ahonen

– Rakas taideharrastukseni oli ollut jo hiipumassa, mutta kolme kuukautta maalattuani tuntui kuin en olisi koskaan töissä ollutkaan. Olin tykännyt työstäni, mutta syksyllä en enää oikein osannut keskustella työasioista entisten kollegoiden kanssa, Ahonen muistelee.

Tanssien tehdyissä töissä on energiaa

Pertti Ahosen ateljee on täynnä värejä, ja abstrakteissa töissä kuvataan kaikkialla virtaavaa energiaa.

– Väri on energiaa. Välillä se virtaa töissäni rauhallisemmin ja välillä ryöpsähtelee. Toisissa tauluissa on enemmän rosoa ja rokkenrollia, toisissa väripinnat liudentuvat toistensa lomaan lyyrisemmin.

Myös luomisprosessi on varsin energinen. Etenkin isoja töitä tehdessään Ahonen maalaa koko vartalollaan ja tanssahtelee teoksen edessä.

– Aina maalatessani kuuntelen radiota ja tanssin, näin pyrin saamaan teokseen oikean rytmin.

Työura matematiikan opettajana heijastuu maalauksissa. Osa teoksista on geometrisiä, ja kultainen leikkaus linjoineen ja jakopisteineen näkyy kaikissa töissä. Ateljeen instrumenttipöydän perusteella taiteilijan voisi tosin luulla eläköityneen vaikka keittiön puolelta.

Pitää olla aikaa myös istuskella kotona ikkunan äärellä ja miettiä asioita.

Pertti Ahonen

– Tässä on kakkulapio, paistolasta, muurarin raappa ja auton jääskrapa. Näillä leivotaan väriä kankaalle, mies esittelee välinearsenaaliaan.

Tekemisen puute voi pelottaa eläkeläistä

Viiden eläkkeellä vietetyn taiteiluvuoden aikana entiselle opettajalle on koittanut toinen elämä. Työkiireen tilalle ovat tulleet taide, kuntoilu ja hyvinvointi.

Ahonen tietää kuitenkin, että on heitäkin, jotka eivät osaa aikaansa työelämän jälkeen täyttää.

– Toisia eläkkeelle jääminen voi pelottaakin, kun ei tiedä mitä työn tilalle keksisi. Itsellä touhua on riittänyt joskus vähän liikaakin. Olen kuitenkin ajatellut, että eläkkeellä pitäisi siirtyä tekemisestä edes vähän olemisen puolelle. Pitää olla aikaa myös istuskella kotona ikkunan äärellä ja miettiä asioita.