Uuden talon vetoisuus paljastuu pakkasilla – tavarantarkastaja voi ratkoa korjauskiistoja

Asuintalojen lämmöneristyksen mahdolliset heikkoudet paljastuvat viimeistään kovilla pakkasilla. Uudisrakennusten omistajat ovat voineet havaita esimerkiksi vetoisuutta, sanoo tavarantarkastaja. Tarkastajan mielestä rakentajalta voi edellyttää korjauksia – kohtuullisuuden nimissä.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

– Rakentamisessa on tietenkin pyrkimys siihen, että talo olisi tiivis. Rakennusta ei kuitenkaan koskaan saa täysin tiiviiksi. Väkisinkin jää kohtia, joista talo voi niin sanotusti falskata, sanoo rakennusinsinööri ja Turun Kauppakamarin alainen tavarantarkastaja Karl-Erik Heinonen Uudestakaupungista.

Heinonen kertoo, että esimerkiksi omakotitalon vedot ja rakenteiden heikot kohdat paljastuvat viimeistään kovillla pakkasilla.

Vastarakennetun omakotitalon vetoinen huone ei saa olla mikään jääkaappi.

tavarantarkastaja Karl-Erik Heinonen

– Vetoa saa olla jossain määrin, mutta kaikessa tulee vastaan kohtuullisuus. Pitää miettiä, ylitetäänkö hyvän rakentamistavan ja säädösten mukainen taso.

– Vastarakennetun omakotitalon vetoinen huone ei saa olla mikään jääkaappi, Karl-Erik Heinonen havainnollistaa.

Hän neuvoo, että mahdollisista korjauksista kannattaa keskustella rakentajan kanssa ja yrittää päästä tämän kanssa yhteisymmärrykseen.

Jos yhteistä ymmärrystä ei saavuteta?

Ongelmatilanteissa omistaja voi pyytää apua esimerkiksi kuluttajaoikeusneuvojalta. Kauppakamarin alainen tavarantarkastaja voi toimia tarvittaessa puolueettomana asiantuntijana omistajan ja rakentajan välisessä riitatilanteessa.

Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju korostaa, että ensimmäisenä kannattaa yrittää päästä yhteisymmärrykseen rakentajan kanssa.

– Tavarantarkastajaa voi käyttää esimerkiksi silloin, jos korjaukset olisivat tosi kalliit tai ongelmasta on epäselvyyttä.

– Jos ollaan eri mieltä asioista, puolueettoman tavarantarkastajan näkemys voi auttaa osapuolia lähemmäs toisiaan. Ensimmäisenä tarkastetaan, onko rakennettu määräysten mukaisesti.

Tavarantarkastusta kannattaa harkita

Lakimies Raisa Harju sanoo, että asian voi viedä kuluttajariitalautakuntaan tai oikeuteen asti, jos tavarantarkastajan lausunto ei auta.

Tavarantarkastajaa voi käyttää esimerkiksi silloin, jos korjaukset olisivat tosi kalliit tai ongelmasta on epäselvyyttä.

lakimies Raisa Harju

Tavarantarkastus ei ole halpaa, työtunneista riippuen se voi maksaa sadoista jopa tuhansiin euroihin. Laajoissa ja mutkikkaissa tapauksissa työtunteja voi kertyä paljonkin. 

– Jos on kyse jostain vähäarvoisesta asiasta, jos vetoisuus esimerkiksi helpottuisi laittamalla tiiviste parvekkeen oveen, ei välttämättä kannatta ottaa tavarantarkastusta.

Harjun mukaan tarkastaja antaa pyydettäessä kustannusarvion.

– Etenkin kun on kyse vakavista rakennusvirheistä, tarkastus alkaa kannattaa. Jos mietitään esimerkiksi oikeudenkäyntikustannuksia: tavarantarkastus kannattaa, jos pääsisi sopuun tarkastajan kertomuksen perusteella, Raisa Harju pohtii.