1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakkasella sulatetaan pakastin ja pöllytetään pölypunkit peitoista

Pakkassää on mannaa kotipakastimen sulattajalle ja siivousintoiselle. Ilmaista kylmäsäilytystilaa on juuri nyt tarjolla runsaasti koko maassa.

Kotimaan uutiset
Arja Pehkonen penkoo pakastinta
Tiina Kokko / Yle

Pölypunkit ovat pieniä, noin 0,3-0,5 millimetrin kokoisia hämähäkkieläimiä. Ne viihtyvät kosteassa ja pölyisessä ympäristössä. Pölypunkit saattavat aiheuttaa allergiaa joillekin ihmisille, mutta ne ovat harvinaistuneet kodeissa.

Pölypunkkien määrää voi vähentää tyynyjen ja peitteiden pesulla 60 asteessa tai kuumentamalla ne saunassa 60-asteisiksi vähintään tunnin ajaksi. Myös pakkassää tarjoaa tilaisuuden pölypunkkien peittoamiseen.

– Tekstiilien tuulettamiseen on nyt otollinen aika, itsekin juuri eilen aamulla vein täkin ulos. Unohdin sen sinne ja illalla vasta nukkumaan mennessä rupesin sitä etsimään, ja eihän niissä sitten voinut nukkua. Vierastäkkejä jouduttiin käyttämään, naurahtaa Etelä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja Arja Pehkonen.

Pölypunkkituuletus vie aikaa, mutta ei toisaalta maksa kuin vaivan, nyt kun luonto tarjoaa ilmaista kylmätilaa.

– Jos pakkasta on -18 astetta, niin peiton pitää olla ulkona jopa 24 tuntia, että ötökän elimistö jäätyy ja pölypunkki kuolee. Jos pakkasta on -28 astetta, niin kuudessa tunnissa, vajaan työpäivän aikana ne kuolevat. Tuuletuksen jälkeen tekstiilit kannattaa imuroida, jotta ötökät saadaan sieltä pois, neuvoo Arja Pehkonen.

Pölypunkkituuletusta on pidetty jopa turhana otuksen harvinaistumisen vuoksi. Onko pakkaskäsittely siis turhaa?

– Pölypunkkien määrästä tunnutaan olevan kahta mieltä, kyllä niistä vielä puhutaan Allergia- ja astmaliiton liiton sivuilla ja Martoissakin. Riippuu varmaan vähän kotitaloudestakin onko niitä, pohtii Arja Pehkonen.

Sulata pakastin nyt

Pakastimen sulatukseen on nyt hyvä aika, kun pakasteiden kylmäsäilytys onnistuu ulkona. Pakastin kannattaa sulattaa, kun sisäpinnat ovat kauttaaltaan huurrekerroksen peitossa – ei siis kannata odottaa monen sentin paksuisen jääkerroksen syntymiseen asti.

– Pakastimesta virta pois, tavarat koreissa ulos ja sulatetaan pakastin, pesu astianpesuaineella ja hyvä kuivatus. Pakastinta ei tarvitse pitkään pitää pakastuslämpötilassa sen jälkeen, kun pakasteet ovat yhä hyvin jäässä.

Sulattamiseen on monia niksejä, mutta Marttojen sivuilla (siirryt toiseen palveluun) suositellaan laittamaan lämminvesiastia pakastimen sisälle. Jäälevyjä kannattaa kerätä pois ennen kuin ne sulavat vedeksi.

Samalla kun pakastin on tyhjä ja helpompi siirrellä, kannattaa muistaa myös pakastimen takaosan imurointi ja pyyhkiminen.

Lue seuraavaksi