Katupartio aloitti Pietarsaaressakin – "Olisi parempi, että tekisimme yhteistyötä kuin että poliisi on meitä vastaan"

Myös Pietarsaaressa on alkanut toimia kansalaisten muodostama katupartio. Facebookin kautta koottu ryhmä liikkuu koko kaupungin alueella autoilla tarkkailemassa tilannetta. Partiota perustamassa olleen Jari Ojalan mukaan tarkoitus on olla poliisille avuksi, ei vaivaksi.

Kotimaa
Jari Ojala
Patrik Enlund / Yle

Jari Ojala oli mukana perustamassa katupartiota Pietarsaareen. Hän ryhtyi virittelemään toimintaa muiden vastaavien ryhmien innoittamana. Toiminnan aloittamisesta kertoi ensimmäisenä Österbottens Tidning (siirryt toiseen palveluun).

Pietarsaaressa oli levottomuuksia viime syksynä; sittemmin mitään suurempaa ei ole sattunut. Ajatus partioinnista lähti uutisoinnista ja huolesta turvallisuuden puolesta. Partioiden tarkoitus on Ojalan mukaan suojata kaikkia: niin kantasuomalaisia kuin maahanmuuttajia.

– Emme me ole lähteneet ketään erityisesti kyttäämään, vaan kenenkään ei pitäisi olla vaarassa. Rehellisyyden nimissä tämä on lähtenyt maahanmuuttajahäiriöistä liikkeelle alun perin. Mutta kyllä me olemme todenneet, että meitä kantasuomalaisiakin riittää joka junaan.

Tavoitteena on lisätä turvallisuuden tunnetta olemalla näkyvillä. Aktiivisia partioijia on tällä hetkellä Pietarsaaressa 4–5 autokuntaa. He liikkuvat autolla saadakseen hoidettua laajemman alueen. Keskenään he viestivät partiointiajoista Facebook-ryhmässä.

Jari Ojala on itse liikkunut vuoroillaan koko kaupungin alueella. Hän arvioi, että partiointi ulottuu aina naapurikuntien Uudenkaarlepyyn ja Luodon rajoille saakka. Vapaaehtoiset tarkkailevat kaikkea:

– Kaikkia, koko tilannetta. Itsehän emme saa puuttua asiaan, mutta varmasti jo paikalle tuleminen auttaa.

"Poliisin apuna, ei ongelmana"

Häiriötilanteisiin partiot eivät ole toistaiseksi törmänneet. Ojala pohtii, liekö puskaradiossa levinnyt tieto partioinnista jo itsessään rauhoittanut tilannetta.

– Ainahan on parempi, jos meidän ei tarvitse puuttua mihinkään. Jos se tieto jo auttaa, että me olemme olemassa.

Jari Ojala ei näe partiointitoiminnan olevan ristiriidassa poliisityön kanssa, vaan tukevan sitä.

– Käsittääkseni me helpotamme poliisin työtä. Emme me ole lähdössä tuonne rähinöimään ja aiheuttamaan poliisille ongelmia, vaan päinvastoin. Ajatus oli alun perinkin, että olemme apuna ja silminä siellä, mihin poliisi ei aina kerkeä. Ei poliisi pääse joka paikkaan, näillä resursseilla todellakaan.

Vapaaehtoiset ovatkin keskustelleet myös siitä, että olisivat yhteydessä virkavaltaan.

– Aina olisi parempi, että tekisimme poliisin kanssa yhteistyötä kuin että poliisi on meitä vastaan. Eihän meillä ole tarkoitus poliisin töitä tehdä, vaan olla poliisin silminä, korostaa Ojala.