1. yle.fi
  2. Uutiset

Jäälinnabuumi leviää – sadat innokkaat pykäävät jääpytinkejään ympäri Helsinkiä

Ainakin viiteen helsinkiläiseen kaupunginosaan on tekeillä maitotölkkeihin pakastetuista jääkuutioista kasattava jäälinna asukkaiden yhteistyönä. Ensimmäinen linna syntyi uudenvuodenpäivänä Vantaan Korsoon. Nyt jäälinnabuumi on saamassa kilpailun piirteitä.

Kotimaan uutiset
Vantaan Korsoon, Leppäkorven hiekkamontun rannalle tehty jäälinna syntyi aktiivisten asukkaiden yhteispelillä.
Vantaan Korsoon, Leppäkorven hiekkamontun rannalle tehty jäälinna syntyi uudenvuodenpäivänä aktiivisten asukkaiden yhteispelillä. Vesa Marttinen / Yle

Vantaan Korsossa, Leppäkorven maauimalan mailla alkoi uudenvuodenpäivänä tempaus, joka kasvaa kovaa vauhtia suurempaan mittakaavaan.

Tyhjiin maito- tai mehutölkkeihin jäädytetyistä jäälohkareista tehty jäälinna syntyi aktiivisten asukkaiden yhteispelillä. Tempauksen alullepanija Heli Räikkönen kertoo yrittäneensä linnan tekemistä jo parina aiempana talvena omalle pihalleen.

– Kahtena vuotena se kaatui siihen, että ei saatu kuin pätkä muuria kokoon ja sitten tulikin jo lämpimät ilmat, hän kertoo.

Vuodenvaihteen tienoilla hän keksi haalia lisäapua sosiaalisen median avulla.

– Ajattelin ensin, että jos saisi vähän lähiseudun kavereita yhdessä rakentamaan, mutta sitten keksin ilmoitella asiasta Facebook-ryhmissä ja innokkaita löytyi.

Uudenvuodenpäivänä Leppäkorven hiekkamontun rannalle rakentui jäälinna, joka on halkaisijaltaan noin pari metriä. Korkeutta jäämuurilla on metrin verran. Räikkösen mukaan projektiin on osallistunut jo 150–200 rakentajaa.

Tekeillä ainakin viisi uutta linnaa

Tieto Korson jäälinnasta levisinopeasti sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa, ja viimeistään nyt voidaan puhua jäälinnavillityksestä.

Korso on paras! Sille ei vaan kukaan voi mitään.

Heli Räikkönen

Lähipäivien aikana jäälinnoja rakennetaan ainakin Tapaninvainioon (siirryt toiseen palveluun), Kalasatamaan (siirryt toiseen palveluun), Ruoholahteen, Viikkiin (siirryt toiseen palveluun)sekä Arabianrantaan (siirryt toiseen palveluun). Myös sipoolaisen musiikkipäiväkodin pihalle on suunnitteilla oma jäälinna.

Sanna Wuorio on Arabian alueella asuva kaupunginosa-aktiivi. Hän näki lehtijutun Korson jäälinnasta ja päätti, että Arabianrantaan on saatava oma linna.

– Se oli niin kaunis ja värikäs ja idea oli hauska. Ajattelin heti, että tällainen pitää saada meillekin.

Wuorion mukaan Arabianrannassa on hyvät perinteet yhteisöllisille tapahtumille.

– Uskoisin, että sunnuntaina voi tulla aika paljon porukkaa paikalle, vielä kun säätkin näyttävät etukäteen suotuisilta.

Kilpailua komeimmasta linnasta?

Jäälinnabuumi saattaa synnyttää myös kilpailua kaupunginosien kesken. Wuorion mielestä tervehenkinen kilpailu kaupungin komeimmasta linnasta on täysin mahdollinen ajatus.

– Miksi ei! Siihen voisi viritellä kuvagallerian ja äänestyksen, jossa jokaisella on mahdollisuus äänestää suosikkiaan.

Korson linnan alulle pannut Heli Räikkönen pitää linnavillityksen leviämistä myös muualle pääkaupunkiseudulle ainoastaan positiivisena asiana. Kilpailuhenkeä hänkään ei pane pahakseen.

– Sehän on hieno juttu, että homma kiinnostaa muuallakin, mutta tietenkin Korso on paras! Sille ei vaan kukaan voi mitään.

Lue seuraavaksi