Isännöitsijä kavalsi taloyhtiöltä neljännesmiljoonan omaan taskuun

Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut isännöitsijän törkeästä kavalluksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta saamaa ehdotonta vankeusrangaistusta. Oulun käräjäoikeus tuomitsi miehelle yli kaksi vuotta vankeutta. Mies siirsi taloyhtiön varoja omalla tililleen.

Kotimaa
Rovaniemen hovioikeus
Hovioikeus ei muuttanut isännöitsijälle tuomittua ehdotonta vankeusrangaistusta.Yle

Oulun käräjäoikeus tuomitsi vuoden 2010 lokakuussa nyt 60-vuotiaalle isännöitsijälle törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä kavalluksesta ja törkeästä petoksesta yhteisen kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistuksen.

Isännöitsijä siirsi itselleen Oulun lähikunnassa sijaitsevan taloyhtiön varoja lähes 250 000 euroa. Hän toimi myös kiinteistönvälittäjänä ja erehdytti taloyhtiöstä asunto-osakkeen ostaneita kahta henkilöä maksamaan yhtiölainaosuuden eli 64 00 euroa yksityiselle pankkitililleen.

Lisäksi käräjäoikeus velvoitti miehen maksamaan taloyhtiölle oikeudenkäyntikuluja ja vahingonkorvauksia kaikkiaan yli 320 000 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi kirjanpitorikoksesta kolme taloyhtiön hallituksen jäsentä päiväsakkoihin.

Yritti kirjanpitorikoksella estää muita rikoksia

Isännöitsijänä toiminut 60-vuotias mies valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen ja vaati rangaistuksensa alentamista ehdolliseksi, ja että syyte törkeästä kirjanpitorikoksesta hylätään. Hän katsoi syyllistyneensä kirjanpitorikokseen ja oli menettelyllään yrittänyt estää muiden rikostensa ilmituloa.

Miehen mukaan rikoksiin oli johtanut hänen henkilökohtaisen taloutensa heikkeneminen. Varat olivat päätyneet hänen omaan käyttöönsä.

Mies vetosi rangaistuksen lieventämisperusteena muun muassa siihen, että hän oli edistänyt rikostensa selvittämistä. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että mies poistui maasta ennen kuin rikokset tulivat julki. Hän oli kuitenkin takaisin tultuaan tunnustanut teot esitutkinnassa.