1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi luovuttaa venäläismiehen Yhdysvaltoihin – epäillään muun muassa salaliitosta

Oikeusministeriö on päättänyt luovuttaa venäläisen Maksim Senahin Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiä varten. Senah pidätettiin Yhdysvaltain pyynnöstä elokuussa.

Kotimaan uutiset
Oikeusministeriön kyltti Helsingissä.
Yle

Venäläinen Maksim Senah pidätettiin Suomessa Yhdysvaltain pyynnöstä elokuun alussa. Hänet on määrätty vangittavaksi Yhdysvalloissa.

– Korkein oikeus on tutkinut luovuttamisen edellytykset, eikä nähnyt estettä, sanoo hallitusneuvos Juhani Korhonen.

Suomella ja Yhdysvalloilla on kahdenvälinen rikoksesta epäillyn luovuttamista koskeva sopimus.

Asia eteni korkeimpaan oikeuteen, sillä Senah itse vastusti luovuttamista.

Venäjä sen sijaan ei ole esittänyt Senahista luovutuspyyntöä Venäjälle. Venäjän ulkoministeriön ihmisoikeusvaltuutettu Konstantin Dolgov sanoi elokuussa Venäjän lähtevän siitä, ettei kiinniotettua miestä voida luovuttaa Yhdysvaltoihin.

Korhonen sanoo, ettei Venäjällä ole juridisia edellytyksiä pyytää Senahin luovuttamista kotimaahansa.

– Luovutuspyyntö edellyttää, että henkilö olisi Venäjällä joko tuomittu tai epäilty rikoksesta, josta on määrätty vangittavaksi. Luovuttamista voi pyytää vangitsemismääräyksen nojalla.

Oikeusministeriön mukaan luovutuspäätöksestä ei voi valittaa.

Salaliitto, klikkauspetoksia, haittaohjelmia

Senahin pidätys nousi otsikoihin elokuun lopussa. Mies otettiin kiinni raja-asemalla Itä-Suomessa, kun hän oli poistumassa Venäjälle.

Senahin Yhdysvalloissa saamat syytteet koskevat tietokonepetoksia ja väärinkäytöksiä. Korkeimman oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että Senahia syytetään muun muassa salaliitosta, klikkauspetoksista, haitallisten tietokoneohjelmien levittämisestä ja suojatuille tietokoneille tunkeutumisesta.

Senahin epäillään murtautuneen Ebury-nimisen haittaohjelman avulla tuhansiin Yhdysvalloissa, Suomessa ja eri puolilla maailmaa sijaitseviin tietokonepalvelimiin. Tämän jälkeen Senahin epäillään hankkineen laittomasti rahaa saastuneessa palvelinverkostossa erilaisten klikkaus- ja roskapostiviestipetosten avulla.

Yhdysvaltojen on määrä noutaa Senah Suomesta kuukauden kuluessa luovutuspäätöksestä.

Lue seuraavaksi