Katso, ketkä riemuitsevat kovasta pakkasesta – norpalle muodostuu kantava jää ja lapsiperhe saa tuhottua täit

Paukkupakkaset rassaavat monia, mutta toisille niistä on hyötyä. Joissakin ammateissa töitä on ankaran pakkasen vuoksi tarjolla lisää. Kylmää säätä voi hyödyntää myös kotona. Listasimme kymmenen kovan pakkasen ystävää.

luonto
Saimannorppa avannolla.
Saimannorppa nauttii juuri julistetusta rauhastaan.Jouni Koskela / Metsähallitus

Kodin kohentaja

Pakastimen sulattaminen on kätevää, kun pakkasta on reippaasti. Sulatuksella ei ole kiirettä, kun ruuat pysyvät jäässä ulkona. Muutaman tunnin ajan jäiset pakasteet kestävät ulkona pienemmälläkin pakkasella.

Tuuletus pakkasella raikastaa ja tekee hyvää villavaatteille. Lapsiperheet voivat hyödyntää pakkaspäiviä pölyisten pehmolelujen putsaamiseen.

Täiden häätäjä

Lapsiperheille pakkaset ovat ilonaihe myös siksi, että monia perheitä piinaavat täit eivät kestä kovaa pakkasta. Peitot, tyynyt, vaatteet ja hiuslenksut voi viedä yöksi ulos. Pakkasen pitää olla pakastimen lukemissa. Pienemmällä pakkasella tuhoamiseen tarvitaan pari päivää.

Matkailija

Reissusta palatessa matkalaukun voi jättää ulos tuulettumaan. Jos epäilee saaneensa ikäviä matkaseuralaisia, lutikoita, ne kuolevat matkalaukusta kovassa pakkasessa parissa päivässä. Laukku kannattaa pakata esimerkiksi muoviin niin, ettei sinne pääse kosteutta.

Kotipuutarhuri

Paukkupakkaset saattavat pienentää joidenkin vieraslajien kantaa. Esimerkiksi espanjansiruetanoille ja lehtokotiloille kovat pakkaset ovat tiukka paikka.

Metsätyökoneen kuljettaja

Myös monessa ammatissa kovat pakkaset tuovat lisää töitä. Esimerkiksi metsäkoneen kuljettajalle riittää hommia, kun maasto kantaa työkoneita lauhaa keliä paremmin.

Mylläri

Ankarasta pakkasesta on hyötyä myös myllyissä. Eri kokoisissa myllyissä ympäri Suomea onkin parhaillaan käynnissä pari päivää kestävä pakastaminen. Se pitää viljoissa esiintyvät tuholaiset kurissa. Samalla säästetään energiaa, kun puhdistus hoituu luonnollisen pakkasen voimin.

Maanviljelijä

Maanviljelijän näkökulmasta pakkanen tekee nyt hyvää, sillä se kuohkeuttaa maata. Myös talvehtivat kasvit saavat tässä vaiheessa pakkasen myötä hyvän talvilevon. Lumipeite tekisi kuitenkin hyvää.

Taksinkuljettaja

Kovat pakkaset tuovat taksinkuljettajille jonkin verran lisää töitä. Taksiin turvaudutaan, kun oma auto hyytyy pakkaseen. Myös julkisen liikenteen takkuilu lisää taksikuskien töitä. Toisaalta osa asiakkasta jättää menojaan kokonaan väliin.

Jäänmurtajan kapteeni

Mitä kovemmat pakkaset, sitä enemmän jäänmurtajia tarvitaan. Murretutkin väylät jäätyvät paukkupakkasilla nopeasti uudelleen. Torstain ja perjantain välisenä yönä jäänmurtaja Otso lähti Helsingin Katajanokalta kohti Perämerta Kontion seuraksi. Saimaalla on töissä kolme pienempää jäänmurtajaa.

Saimaannorppa

Myös Suomen luonnosta löytyy eläimiä, jotka pitävät kunnon talvesta. Norpalle se on elinehto. Kovalla pakkasella jää vahvistuu nopeasti, ja äärimmäisen uhanalaisen saimaannorpan pesimiselle kantava jää on hyvä alku. Suur-Saimaan laajat selät jäätyivät loppiaisen tienoilla. Vielä tarvittaisiin kuitenkin lunta, joka suojaisi kuutteja kylmältä ja pedoilta.

Jutussa haastatellut asiantuntijat: _kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Marttaliitosta, hyönteistutkija Lena Hulden Helsingin yliopistosta,_vilja-asiamies Max Schulman MTK:sta, tekninen asiantuntija Ville Jaakola Taksiliitosta, talvimerenkulkuyksikön päällikkö Jarkko Toivola Liikennevirastosta ja saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen Suomen Luonnonsuojeluliitosta.