Hyppää sisältöön

Koskenkorva tipahti viinamarkkinoiden valtaistuimelta – myyntiykköseksi ampaisi vanha uhkaaja

Koskenkorva pinnisteli Alkon myydyimpänä viinana häkellyttävät 55 vuotta putkeen.

Kuningas on kuollut, eläköön uusi kuningas! Häkellyttävät 55 vuotta Alkon myydyimpänä viinana komeillut 38-prosenttinen Koskenkorva on viimein kumottu valtaistuimeltaan. Alkon tuoreiden myyntitilastojen mukaan viime vuoden myyntiykköseksi nousi monivuotinen uhkaaja Leijona Viina, joka jo vuosi sitten hönki aivan Kossun kannoilla.

Eroa oli tuolloin enää 62 000 litraa Kossun hyväksi. Nyt Leijona Viina jätti Kossun taakseen 31 000 litran erolla. Koskenkorvan valmistajayhtiötä, valtio-omisteista Altiaa lohduttaa melkoisesti se, että myös Leijona Viina on Altian omia pullotteita.

Muu kärkikymmenikkö jatkaa pienin sijamuutoksin. Aivan uusia merkkejä ei ole top teniin noussut. Kymmenen joukkoon pari vuotta sitten ampaissut Koskenkorvan 30-prosenttinen laatu nousi kolme sijaa viime vuodesta ja on nyt viides.

myyjä pakkaa pulloja muovikassiin
Katso videolta Alkon myymälöitä ja alkoholikauppaa 1960-luvulta tähän päivään saakka.

Vuonna 1953 Alkon myyntivalikoimiin otettu Koskenkorva on ollut Suomen myydyin väkevä viina vuodesta 1960 lähtien. Tuolloin se syrjäytti myyntikärjestä Vaakunaviinan, kansankielellä "Kippurahännän", kerrotaan Martti Häikiön toimittamassa Alkon historiassa.

Koskenkorvan huippuvuodet ajoittuvat 1980-luvun lopulle. Silloin sitä myytiin 18 miljoonan litran vuosivauhdilla. Litramyynti on siitä laskenut pikkuhiljaa vuosi vuodelta ja on enää kuudesosa huipustaan, kolmisen miljoonaa litraa.

Myynnin alamäkeä on vuosien mittaan yritetty kääntää nousuksi muun muassa etikettiä ja pullomallia rukkaamalla, mutta laihoin tuloksin. Etiketissäkin palattiin tutuun latomaisemaan 2012, kun oli puolenkymmentä vuotta tarjottu tuttua kirkasta kansalle 013-etiketin alta.  

.
.