Jätevedenpuhdistamon käyttöpäällikölle tuomio ympäristörikoksesta

Eurassa toimivan JVP-Euran käyttöpäällikkö on saanut tuomion ympäristörikoksesta. Sen sijaan yhtiön toimitusjohtaja ja yhtiö vapautettiin syytteistä.

Kotimaa
JVP Eura Oy jätevedenpuhdistamo.
JVP-Euran puhdistamolta päässyt jätevesi on pilannut Eurajokea.Yle

Jätevesiyhtiö JVP-Euran käyttöpäällikkö on saanut sakkotuomion ympäristön turmelemisesta Satakunnan käräjäoikeudessa. 80 päiväsakosta kertyy maksettavaa 3 200 euroa.

Oikeuden mukaan JVP-Euran puhdistamotyöntekijät ovat päästäneet usean vuoden ajan puhdistettavaksi tullutta jätevettä toistuvasti ohi puhdistusprosessin Eurajokeen.

Ohijuoksutetun jäteveden määrä on ollut huomattava, mutta siitä ei ole ollut saatavilla täsmällistä tietoa, koska ohituksia ei ole seurattu mittaamalla eikä niistä ole pidetty kirjaa. Ohijuoksutuksista ei myöskään ole ilmoitettu tai raportoitu viranomaisille.

Toimitusjohtaja ja yhtiö vapautettiin

JVP-Euran toiminnan seurauksena Eurajoen vesi on pilaantunut niin, että se on ajoittain jouduttu laittamaan käyttökieltoon. Ympäristöä pilattiin vuosina 2006–2012.

Käräjäoikeus toteaa, että käyttöpäällikkö on menettelyllään ottanut tietoisen riskin ympäristön pilaantumisesta. Teko ei ole ollut tahallinen mutta oikeus katsoo sen olleen törkeän huolimatonta.

Sen sijaan syytteessä myös ollut toimitusjohtaja vapautettiin vastuusta. Oikeus katsoo, että tämä ei ollut tietoinen ympäristön turmelemisesta. Myös JVP-Eura yhtiönä vapautettiin syytteistä eikä se joudu maksamaan vaadittuja satojentuhansien eurojen korvauksia.