Kati keräsi miljoonayleisön pukeutumalla toppavaatteisiin

Yle Oulun toimittaja Kati Jurkon ja mediatoimittaja Antti Pylvään opetusvideo talven pakkasiin pukeutumisesta keräsi hetkessä huikean yleisön Facebookissa. Miljoonan raja meni rikki perjantaina.

Yle Oulun toimittaja Kati Jurkko esittelee lämpimiä asuja eri talvikeleille.
Toimittaja Kati Jurkko opastaa pukeutumaan eri lämpötiloissa.

Idea opetusvideosta kunnolliseen ja asialliseen talvipukeutumiseen syntyi Kati Jurkon mukaan jo loppusyksyllä, kun toimitukseen tuli tietoa Oulussa olevien turvapaikanhakijoiden pukeutumisesta liian vähiin vaatteisiin säähän nähden.

– Pohdin asiaa yhdessä Antin kanssa ja mietimme, kuinka saisimme viestin talvipukeutumisesta parhaiten välitettyä, Kati Jurkko kertoo.

– Video syntyi muiden toimitustöiden ohessa. Se meni neljällä otolla purkkiin. Yksi uusinta piti tehdä, kun vaatekasasta puuttui takki, Antti Pylväs sanoo.

– Yksinkertainen toteutus, joka jättää sisällölle tilaa ja toimii universaalisti, Pylväs pohtii.

Kuvaukset tehdiin Yle Oulun toimitiloissa, jolloin sää oli aika lämmin vuodenaikaan nähden.

Vaatekertoja oli kolme.

– Hiki siinä välillä tuli pukeutuessa lamppujen lämmittäessä, Kati Jurkko kertoo nauraen.

Hiki siinä välillä tuli.

Kati Jurkko

Vaatteet valittiin Katin ja Antin mukaan sellaisesta hintaluokasta, johon jokaisella on varaa.

– Idea oli näyttää, että mitä kylmempää on, sitä useampi kerros vaatteita tarvitaan, ja että hanskat ja päähine ovat tärkeät.

Video leviää ympäri maailmaa

Video julkaistiin Yle Oulun Facebook-sivulla loppiaisaattona. Se lähti nopeasti leviämään ympäri maailmaa. Perjantaina video oli tavoittanut yli miljoona ihmistä.

Kati Jurkon ja Antti Pylvään tekemän videon idea syntyi loppusyksyllä. Kuva: Tiina-Leena Kurki / Yle

Videota ovat jakaneet suomalaisten lisäksi ulkomaalaiset, Suomen suurlähetystöt maailmalla ja matkailusivustot.

– Hienoa huomata, että monet jotka työskentelevat nuorten kanssa, ovat todenneet että video on hyödyksi myös nuorille, jotka pukeutuvat pakkasilla liian kevyesti, Jurkko sanoo.

Maailmalla se, että Suomessa voi olla pakkasta kolmekymmentä astetta ja että silloin mennään ulos, on herättänyt hilpeyttä, ihmetystä ja hämmennystä.

– Yksikin kommentoi, että onhan tämä suomalainen vitsi eikä totta. Video tavallaan markkinoi suomalaisia ääriolosuhteita, Jurkko hymyilee.