1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapin pakkaset lauhtuvat liki ennätysvauhtia – Utsjoella lämpeni kerralla lähes 35 astetta

Lapin paukkupakkaset lauhtuivat kertaheitolla selvästi lämpimämpiin lukemiin. Esimerkiksi Utsjoen Kevolla lämpötila nousi eilisestä tähän puoleenpäivään mennessä melkein 35 asteella.

Kotimaan uutiset
Pakkasusvaa Raanujärveltä.
Eelis Pulkkinen.

Lapissa lämpötila on noussut monin paikoin todella nopeasti perjantaiyön ja aamupäivän aikana. Nopeimmillaan paukkupakkaset ovat lauhtuneet Utsjoella, missä lämpötila nousi 24 tunnin aikana yli 34 asteella.

Lauhtuminen oli nopeimmillaan perjantaiaamuna: ilma lämpeni 13,5 astetta tunnin aikana aamun puoli seitsemästä puoli kahdeksaan.

Myös muualla Lapissa sää on lämmennyt perjantaipäiväksi varsin paljon: esimerkiksi ennätyspakkasten Muoniossa oli puolilta päivin enää kymmenkunta astetta pakkasta. Pakkanen nousi 20 asteen lämpimälle puolelle monin paikoin Etelä-Lappia myöten.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin lämpötilan muutos vuorokauden aikana Suomessa on ollut 36,6 astetta. Tammikuussa 1989 Kuusamon Kiutakönkäällä sää lauhtui reilun 35 asteen pakkasista suojan puolelle.

Useimmiten nopeat lämpötilan muutokset liittyvät juuri sään lauhtumiseen ja ne tapahtuvat talvikuukausina, kertoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

– Talvella polaaririntama on voimakkaampi. Poikkeamat esimerkiksi kuukausikeskiarvoissa ovat selvästi suurempia kuin kesällä, Jokinen sanoo.

Lue seuraavaksi