Koe uusi yle.fi

Kiina kiristää sananvapauden rajoja – myös Ylen toimintaa häiritään

Olen joutunut poliisin kovakouraisen käsittelyn kohteeksi, työntekoa on häiritty, ja minun on väitetty rikkoneen erilaisia määräyksiä. Ranskalaistoimittajan kanssa kiinalaiset viranomaiset menivät vielä pidemmälle, Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen kirjoittaa.

Ulkomaat
Nihao! Mika Mäkeläinen
Mika Mäkeläinen on Ylen kirjeenvaihtajana Kiinassa.Yle

Kun vuosi vaihtui, yksi oli joukostamme poissa. Ranskalainen toimittaja, L’Obs-lehden kirjeenvaihtaja Ursula Gauthier karkotettiin Kiinasta. Kiinalaisviranomaisten mitta täyttyi, kun Gauthier julkaisi läntisestä Xinjiangin maakunnasta artikkelin (siirryt toiseen palveluun), jossa hän käsitteli uiguurien asemaa, Xinjiangissa jatkuvaa konfliktia ja terrorismia.

Kiinan mielestä Gauthier tuki terrorismia, ja ”hänen on maksettava siitä hinta”, kuten valtion propagandalehti Global Times kirjoitti. Netin käännösohjelmien avulla myös ranskaa osaamaton voi käydä lukaisemassa artikkelin ja etsiä siitä suurennuslasilla väitettyjä syntejä.

Kiinalaismedia hyökkäsi toistuvasti Gauthieria vastaan ja vääristeli artikkelin sisältöä. Gauthierin kuva ja osoite julkistettiin, häntä paneteltiin raskaasti somessa ja hän sai muun muassa tappouhkauksia.

ihmisiä plakaatien kanssa kaupungilla
Mielenosoitus Pekingissä. Mika Mäkeläinen / Yle

Kiinan ulkoministeriö kieltäytyi uusimasta Gauthierin toimittajakorttia, minkä takia Gauthierin oleskelulupaa Kiinassa ei jatkettu ja hän joutui poistumaan maasta vuoden vaihteessa. Kiinassa työskentelevien ulkomaankirjeenvaihtajien yhdistys FCCC ja moni muu taho on tuominnut karkotuksen, jota pidetään myös yrityksenä pelotella meitä muita kirjeenvaihtajia.

Kiinan viranomaiset häiritsevättoimittajien työskentelyä eri tavoilla. Itse olen joutunut poliisin kovakouraisen käsittelyn kohteeksi (siirryt toiseen palveluun) ja toisaalla viranomaiset ovat yrittäneet estää haastatteluiden tekemisen ja muun työnteon.

Kun hiljattain tein kuvaajani ja avustajani kanssa juttua siitä, miten Kiinan ympäristölainsäädäntö alkaa purra, paikalliset viranomaiset Changzhin kaupungin lähellä eivät pitäneet asiasta ja lähettivät poliisin peräämme. Voimalaitoksen läheisessä kylässä poliisi ei löytänyt perusteita kuvaamisen kieltämiselle, mutta ajojahti jatkui.

Lopulta poliisi tavoitti meidät lentokentältä, jonne oli otettu mukaan peräti siirtolaisviranomainen selvittämään oleskelumme laillisuutta. Viranomaiset yrittivät iskeä pöytään erilaisia määräyksiä, joita olisimme muka rikkoneet, koskien muun muassa majapaikan laillisuutta ja poliisille ilmoittautumista. Osoitimme syytökset vääriksi ja pääsimme lopulta palaamaan Pekingiin.

Minulle on kerrottu myös vakavammista keinoista häiritä ja painostaa täällä asuvia toimittajia. Pidempään Pekingissä olleiden kollegoiden mukaan toimittajien työskentelyolot Kiinassa ovat heikentyneet jatkuvasti vuoden 2008 Pekingin olympialaisten jälkeen. Hitusen heikentämisen varaa on tosin edelleen, sillä vielä täällä ei eletä Pohjois-Korean tyylisessä täysumpiossa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreimmansananvapausindeksin (siirryt toiseen palveluun)mukaan Kiina on 180 maan joukossa melkein jumbona sijalla 176. Pohjois-Korea löytyy vielä pari pykälää alempaa. Suomi muuten on listauksen ykkönen maailmassa.

viranomaiset tutkivat kameraa
Viranomaiset ovat tarkistaneet myös Ylen materiaalia. Mika Mäkeläinen / Yle

Presidentti Xi Jinpingin johtama hallinto taistelee kiivaasti sananvapautta vastaan hyvin monella tasolla. Toisinajattelijoita ja propagandarintamasta lipeäviä paikallisia toimittajia rangaistaan, nettisensuuri on ärhäkkää ja kattavaa, viranomaiset käskyttävät mediaa, eikä hallinnon arvostelua siedetä julkisuudessa missään muodossa.

Merkittävät länsimaiset somepalvelut on Kiinassa kielletty, ja vastaavia kiinalaispalveluita valvotaan haukkana. Tavalliset kansalaiset voivat joutua vakaviin vaikeuksiin pelkästään somekirjoittelunsa takia.

Ulkomaisten toimittajien kohtelu on vielä pientä sen rinnalla, miten Kiina yrittää nyt rajoittaa sananvapautta periaatteessa autonomisessa Hongkongissa. Tällä hetkellä on kateissa viisi hongkongilaista, jotka ovat joko omistajia tai työntekijöitä hongkongilaisessa Mighty Current Media -kustantamossa. Kaksi kadonneista on myös EU-maiden kansalaisia, ja EU julkisti perjantaina huolestumisensa kadonneiden kohtalosta.

Todisteita Kiinan osallisuudesta sieppauksiin tai katoamisiin ei ole, mutta jotain kertoo se, että nimenomaan kyseinen kustantaja on julkaissut Kiinan johtoa arvostelevia kirjoja. Hongkongissa käyneillä kiinalaisilla on ollut tapana salakuljettaa opuksia Kiinaan, jossa kyseiset kirjat on kielletty.

Kiinan perustuslaki muuten takaa periaatteessa sananvapauden. Kiinassa tosin kaikki lait ovat niin kuin kommunistipuolue haluaa niitä lukea. Sananvapauden nykyinen tulkinta on hyytävä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihto

Jauhojärveltä löytyy ymmärrystä venäläishiihtäjiä koskeneeseen päätökseen

"Ilman muuta näyttöä on vaikea sulkea kilpailuista"

Roy Moore

Alabamalaiset eivät poliitikon ahdisteluepäilyistä hätkähdä: "Meitä eivät muut käske!"

Perheväkivalta

12 naista kuoli parisuhdeväkivallan seurauksena viime vuonna – Näin asiantuntijat puuttuisivat väkivaltaan

Puoli seitsemän

Mikä on hauskin Suomi 100 -tuote? Lähetä meille siitä kuva!