yle.fi-etusivu

Tuulivoimabuumi jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla – tukien leikkaamisesta huolimatta

Lainvoimaisia tuulivoimayleiskaavoja on Pohjois-Pohjanmaalla yhteensä jo yli 300 maatuulivoimalalle. Valmiit tuulivoimalat vastaavat jo lähes puolesta Suomen tuulivoimaloiden nimellistehosta.

Kotimaa
Tuulivoimaloita merellä ja Kemin sataman tuntumassa.
Riikka Rautiainen/ Yle

Useita vuosia jatkunut tuulivoimabuumi jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla, vaikka valtion syöttötariffitukea leikattiin vuodenvaihteessa noin viideosalla. Tämän vuoden alusta tuulisähkölle maksetaan 83,5 euroa megawattitunnilta, kun tuki vielä viime vuonna oli 105,30 euroa megawattitunnilta.

Maakunnan alueella on valmiiksi rakennettuna jo runsas sata tuulivoimalaitosta, ja tuotannossa on jo noin 400Mw. Lainvoimaisia yleiskaavoja on 27:lle tuulivoimapuistolle maalla ja kolmelle merellä. Ne mahdollistavat yhteensä 305:n maatuulivoimalan ja 152:n merituulivoimalan rakentamisen.

– YVA-menettelyssä ja tuulivoimayleiskaavoituksessa on ihan täysi meno päällä. Näillä tiedoilla tuulivoimaa suunnitellaan ja rakennetaan tehollisesti vuonna 2016 ja rakentaminen jatkuu varmasti vuonna 2017, toteaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen yva-päällikkö, ylitarkastaja Tuukka Pahtamaa.

Uusiakin tuulivoimapaikkakuntia syntyy vielä

Pörssisähkön halpeneminen on korostanut tuetun tuulisähkön etuja investointikohteena. Syöttötariffijärjestelmä tuli Suomeen vuonna 2011.

Tuulivoimahakkeiden määrä alkoi kasvaa voimakkaasti vuonna 2014. Viimeisen vajaan vuoden aikana hankkeille on tullut Pohjois-Pohjanmaalla toistasataa uutta maatuulivoimalaitosta. Tuulisähkön tuottaja voi saada takuuhinnan tuotannosta kahdentoista vuoden ajan.

Useimmille ’vanhoille’ tuulivoimapaikkakunnille kaavaillaan laajennuksia. Uusina paikkakuntina erottuvat Haapajärvi ja etenkin ydinvoimapaikkakuntana tunnettu Pyhäjoki, jonne on hankkeilla yhteensä 66 tuulivoimalaitosta. Merituulihankkeet näyttäisivät tällä hetkellä liian kalliilta toteuttaa.

Energiaviraston mukaan koko maassa rakennetun tuulivoiman nimellisteho ylitti tuhannen megawatin rajapyykin vuodenvaihteessa. Tuulivoimayhdistyksen mukaan noin puolet nykyiseen tukijärjestelmään mahtuvasta tullivoimasta on nyt saatu rakennettua.

Hankkeita ei ole juuri peruuntunut

Pohjois-Pohjanmaalla on peruuntunut tuulivoimahankkeita vain nimellisesti. Syöttötariffialennuksen johdosta ilmeisesti vain yksi yva-menettely on peruuntunut , ja toista hanketta ei ole syystä tai toisesta jatkettu yva-vaiheen jälkeen.

– Toimijat haluavat edelleen tähdätä tulevaisuuteen. Jos tuulivoiman kannattavuus varmistuu nykyisen tukijärjestelmän päätyttyä, heillä on toteuttamiskelpoisia hankkeita lainvoimaisina ja mahdollisesti rakennusluvitettuinakin, Pahtamaa tulkitsee.

Nykyisen tukijärjestelmän jälkeisestä ajasta odotetaan linjauksia loppukeväästä. Työvoima- ja elinkeinoministeriö on asettanut asiaa pohtivan työryhmän, joka arvioi laajemminkin uusiutuvat energiantuotannon tukimahdollisuuksia. Ehdotuksia työryhmältä odotetaan huhtikuun lopulla.