Hyppää sisältöön

Optikkokäynti pelasti 49-vuotiaan Pian hengen – aivoista löytyi suuri kasvain

Sen piti olla ihan tavallinen marraskuun keskiviikko. Pia Heinonen pohti silmälasien hankkimista ja marssi näöntarkastukseen. Kolme päivää myöhemmin häneltä leikattiin aivokasvain, jonka olemassaolo piirtyi optikon eteen silmänpohjakuvauksessa.

Nyt jo hymyilyttää. Aivokasvaimen leikkauksen läpikäynyt Pia Heinonen ja hänelle silmänpohjakuvauksen tehnyt optikko Päivi Saoud. Kuva: Yle / Tarja Laitinen

Pia Heinonen ja hänen puolisonsa Mika esittelevät kännykästä sairaalassa röntgenkuvista napattua otosta. Maallikkokin tunnistaa vaalean, suuren alueen, joka vielä marraskuussa 2015 valtasi ison osan 49-vuotiaan Pian aivoja.

Kasvain oli antanut oireita itsestään. Pian päätä oli särkenyt syksyn mittaan aina vain enemmän ja enemmän, ja hänellä oli pahoinvointia, oksentelua. Terveyskeskuslääkäri päätyi määräämään lääkettä migreeniin, ja totuuden vyyhti alkoi purkaantua vasta optikkokäynnillä.

Joensuulaisessa silmälasiliikkeessä Pialle tehtiin ensin perinteinen näöntarkastus ja tämän jälkeen tutkimuskokonaisuuteen kuuluva silmänpohjakuvaus.

Optikko Päivi sanoi, että nyt olisi syytä mennä silmälääkärille.

Pia Heinonen

– Optikko Päivi sanoi, että nyt olisi syytä mennä silmälääkärille. Seuraavana päivänä tulin sitten lääkärille, ja hän totesi, että nyt olisi parempi käydä keskussairaalassa. 13. päivä perjantai menin sairaalaan ja ajattelin, että käväisen vain siellä, mutta jouduinkin jäämään, muistelee Pia Heinonen karmaisevaa päivämäärää.

CT-kuvaus eli tietokonekerroskuvaus paljasti aivokasvaimen ja Pia kuljetettiin välittömästi ambulanssilla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Pää oli räjähtämispisteessä

Pia Heinonen leikattiin Kuopiossa vajaa kolme vuorokautta optikolla käynnin jälkeen. Leikkaus tuli viime tingassa, sillä iso kasvain oli vallannut muhkean osan aivoja ja aivopaine oli jo valtaisa, Pian pää oli räjähtää. Onni onnettomuudessa oli se, että kasvain osoittautui hyvänlaatuiseksi.

Viimeiset hetket oli leikata se pois, siinä oli hengenlähtö lähellä.

Pia Heinonen

– Viimeiset hetket oli leikata se pois, siinä oli hengenlähtö lähellä. Niin iso se oli, sanoo Pia hiljaa. 

Esimerkiksi joensuulaisessa Specsaversissa silmänpohjakuvauksia on tehty vuodesta 2013 saakka. Tutkimusten tarkoituksena on varmistaa, ettei silmissä ole viitteitä silmäsairauksista. Silmänpohjissa avautuu näkyviin muun muassa ihmisen verisuonisto, ja tietyt merkit voivat kertoa esimerkiksi pahaksi äityneestä verenpaineesta.

Harjaantunut optikko näkee sairauden merkit, muttei koskaan anna diagnoosia. Tutkittava ohjataan aina silmälääkärille.

Pia Heinonen voi hyvin, kunhan elää hissukseen, ei hypi ja totuttelee uuteen hiusmuotiinsa. Aivokasvaimesta on vielä pikkuriikkinen pala jäljellä, sen kohtaloa ei ole vielä päätetty. Mutta sen hän myöntää, että silmälasien ostopäätös, käynti optikolla ja silmälääkäri pelastivat hengen.

– Kyllä, heidän ansiostaan tässä ollaan.