Turun kaupunkikehitysjohtajan ympäristörikossyytteet kaatuivat käräjäoikeudessa

Satakunnan käräjäoikeuden mielestä jätevedenpuhdistusyhtiön toimitusjohtajana vuosina 2003–2012 työskennellyt Pekka Sundman ei ollut tietoinen ympäristön turmelemisesta.

ympäristörikokset
JVP Eura Oy jätevedenpuhdistamo.
Yle

Turun kaupunkikehitysjohtaja Pekka Sundman on vapautettu syytteistä Euran jätevedenkäsittelyjupakassa. Sundman toimi ennen Turun pestiään JVP-Eura-jätevedenpuhdistamoyhtiön toimitusjohtajana.

Sen sijaan yhtiön käyttöpäällikkö tuomittiin ympäristörikoksesta 80 päiväsakkoon. Maksettavaa kertyy 3 200 euroa.

Satakunnan käräjäoikeus katsoi, että yhtiön työntekijät päästivät usean vuoden ajan jätevettä ohi puhdistusprosessin Eurajokeen. Seurauksena oli, että joki jouduttiin laittamaan useasti käyttökieltoon.

Ohijuoksutetun jäteveden määrä oli huomattava, mutta siitä ei ole ollut saatavilla täsmällistä tietoa. Ohijuoksutuksista ei myöskään ilmoitettu tai raportoitu viranomaisille. Ympäristöä pilattiin vuosina 2006–2012.

Oikeuden mielestä toimitusjohtajana työskennellyt Pekka Sundman ei ollut tietoinen ympäristön turmelemisesta. Myös JVP-Eura yhtiönä vapautettiin syytteistä eikä se joudu maksamaan vaadittuja satojentuhansien eurojen korvauksia.

Pekka Sundman toimi JVP-Euran toimitusjohtajana vuosina 2003–2012. Sen jälkeen hän siirtyi Ely-keskuksen palvelukseen. Turun kaupunkikehitysjohtajaksi Sundman valittiin vuonna 2013.