1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lada nolotti: "Kukaan likoista ei ottanut meihin katsekontaktia"

Suomalaiset muistelivat Ladan ihmisissä aiheuttamia reaktioita. Ladan kyydissä oleminen nolotti niin teinejä kuin aikuisiakin.

Kotimaan uutiset
Lada herätti huomiota.
Lada herätti huomiota.Yle

Yle pyysi suomalaisilta muistoja Lada-autosta. Niitä kertyi yli 200. Itäauton kyydissä oleminen oli monesti noloa.

– Pysäköin iltavuoroon mennessä työpaikan ikkunan alle. Oli kova pakkanen, joten peittelin tuulilasin ja konepellin peitteellä. Työkaverit katselivat ikkunasta ja sanoivat:
– Ei se tullut hyvin, se peitto.
Katsoin hölmistyneenä: – Miten niin?
– Siitä näkee vielä, että se on Lada.
Lujaa laatua

– Olin töissä Pietarissa 90-luvun lopulla ja minulla oli työsuhdeautona Lada 1200s. Kerran oltiin palaamassa Suomesta takaisin Pietariin ja pysähdyttiin huoltoasemalle tankkaamaan. Ehdotin vaimolle kahvilla käyntiä, johon vaimo vastasi tiukkaan sävyyn: "Luuletko että kehtaan nousta täältä autosta?" Pahvimukin kanssa palatessa löysin rakkaan vaimoni jalkatilasta Ladan kuramaton alta.
Mikko

Isä ajoi Ladalla yläasteen discon oven eteen. Niin kauan piti olla matalana autossa, ettei kukaan näe, kun poistuu autosta.

Sanzu

– Ostin ikälopun Lada 1200 -farmarin vuonna 1989, kun aloin remontoida uutta asuntoamme. Maksoin autosta 600 markkaa. Vaimo ja lapset häpesivät vaaleansinistä kulkuneuvoa niin syvästi, etteivät suostuneet näyttäytymään sen kanssa julkisesti. Ristin auton Dzugasviliksi.
Lasse

– Ala-asteella minua kiusattiin koulussa Ladastamme. Joku kerta itkunsekaisena sopersin isälleni, että eikö voitaisi ostaa joku muu auto. Isäni katsoi minua silmiin ja sanoi painokkaasti: "Kuule Kaisa, auto on ajamista, ei naapureille esittelemistä varten!" Se oli sen verran napakasti perusteltu, että ei siitä asiasta sen koommin keskusteltu.
Lujaa Laatua Lada vm-75

– Olimme Köyliön Lallin Talolla vuonna -86 Jussin faijan 2107-Ladalla. Voi että häpesin kiertää rundia talon ympäri. Siis kukaan, ei kukaan likoista ottanut meihin katsekontaktia.
J

– Ladan maine ei silti ollut kovin kummoinen, eikä se mikään varsinainen nuorten miesten toiveauto ja naismagneetti ollut. Olimme kuitenkin kaverini isän Ladalla kylillä ja ajoimme pääkadun varteen parkkiin katselemaan ohikulkijoita. Kohta siitä käveli ohi kaksi puolituttua parikymppistä naista, joista toinen tuli auton viereen ilkkumaan, että pojat ovat tulleet punaisella Kombi-Ladalla naisia iskemään ja antoi ymmärtää, että ei taida olla menestystä luvassa. Kuljettajan paikalla ollut kaverini vastasi, että tulittehan tekin heti siihen.
Ladassa kiinnostivat miehet, ei auto

Lue seuraavaksi