Kova pakkanen hyydyttää työkoneet ja laskee työntekijöiden työtehoa – "Ei ole järkeä tehdä ulkotöitä, jos ei ole pakko"

Rakennustyömailla ei ole varsinaista pakkasrajaa. Työmailla siirrytään sisätöihin, jos se on mahdollista.

rakennustyömaat
Lautakasa ilmassa, rakennusmies seuraa.
Rakennustyömaalla nostetaan rakennustarvikkeita, rakennusmies seuraa.Riikka Rautiainen/ Yle

Muutaman päivän kova pakkanen ei viivästytä pahasti rakennustyömaiden kokonaisaikataulua. Mahdollinen viivästys ulkotöissä pyritään ottamaan kiinni, kun pakkanen hellittää.

Etelä-Savossa on siirrytty ulkotöistä sisärakentamiseen jos mahdollista. Kova pakkanen haittaa esimerkiksi maanrakennustöitä ja joidenkin työkoneiden käyttöä.

– Pakkanen on haitannut lattian valutöitä. Pumppauskalusto on pihalla, ja ne jäätyvät. Riskit ovat liian suuret. Vähän yli kymmenen astetta pakkasta on raja, jolloin pumppauskalusto joutuu liian lujille, kertoo Kesälahden Rakennus Oy:n vastaava mestari Martti Mielonen.

Pakkanen kiusaa alkuvaiheessa olevia rakennustyömaita, koska vaihtoehtoisia työvaiheita ei ole yhtä paljon kuin pidemmälle edenneissä projekteissa. Mielosen johtamalle rakennustyömaalle saatiin lämmitys päälle joulukuussa, mikä mahdollistaa sisätyöt.

– Toisella puolella hallia ilmastointi- ja putkityöt ovat täysin käynnissä. Lattiapohjia voidaan edelleen valmistella ja tehdä raudoituksia, vaikka ei päästä valamaan, kertoo vastaava mestari Mielonen.

Rakennustyömailla ei ole tarkkaa pakkasrajaa

Rakennustyömailta kerrotaan, että pakkasraja on työmaakohtainen. Valtatie viidellä työt on keskeytetty kovien pakkasten vuoksi. Työt keskeytettiin tiistai-iltana, ja niitä on tarkoitus jatkaa maanantaina.

– Älyä on käytettävä näissä hommissa. 27 pakkasastetta on liian paljon työmiehille ja koneille, Destian työmaapäällikkö Aki Loikkanen sanoo.

Kesälahden Rakennus Oy:n vastaava mestari Martti Mielonen on samoilla linjoilla.

– Työteho laskee ja koneet särkyvät. Ei ole järkeä tehdä ulkotöitä, jos ei ole pakko, sanoo vastaava mestari Mielonen.

Viikon kestävä tauko viitostien rakennustyömailla ei Destian työmaapäällikkö Aki Loikkasen mukaan vaikuta tietöiden valmistumisaikatauluun. Valtatie viidellä on tällä hetkellä käynnissä vain Setrikadun ja Ristiinantien risteysiltojen rakentaminen. Ne on määrä saada yliajettavaan kuntoon kesällä.

Mielonen miettii, että nykyisin on jo totuttu lyhyisiin pakkasjaksoihin.

– Ehkä on totuttu jo liian hyvälle, niin rakennustyössä kuin monessa muussa. Tämä on olevinaan katastrofi, vastaava mestari Mielonen tuumii pakkasen purevuutta.