Yli 20 oopperaa ja 15 roolia – Tuomas Koskinen on yksi Vaasan Oopperakuoron pitkäaikaisimmistä avustajista

Vaasalainen juristi ja vaatekauppias Tuomas Koskinen on uhrannut ison osan vapaa-ajastaan Vaasan Oopperalle. Hän on ollut mukana oopperan kuorossa vuodesta 1992. Tuona aikana monia klassikkoja en esitetty jo kahteenkin kertaan.

kulttuuri
Tuomas Koskinen valmistautumassa La Bohèmen Benoitin roolinsa.
Tuomas Koskinen valmistautumassa La Bohèmen Benoitin roolinsa.Antti Haavisto / Yle

Jokaisen oopperan keskeinen selkäranka on monipuolinen ja osaava kuoro. Vaasassa tästä huolehtii Vaasan oopperakuoro, joka pääsee haastamaan koko osaamisensa, kun legendaarista Puccinin La Bohèmea esitetään Vaasan Kaupunginteatterin päänäyttämöllä koko tammikuun ajan.

Alkuperäiskielellä italiaksi esitettävä La Bohème on Vaasan Oopperan 60-vuotisjuhlateos. Näyttämöllä on monia solisteja, jotka ovat vierailleet Vaasassa ennenkin.

Harva on kuitenkaan esiintynyt Vaasan Oopperan riveissä yhtä pitkään kuin Tuomas Koskinen. Ammatikseen juristin töitä tekevä Koskinen on aloittanut Vaasan Oopperan kuorossa jo vuonna 1992, eikä kuorosta kovin montaa näin pitkään mukanaollutta konkaria enää löydykään.

– Kummitätini Leena Kultalahti tokaisi aikanaan, kun Yö Venetsiassa -esitystä työstettiin, että tuo mun kummipoika Tuomas on hyvä laulamaan. Rewellin Irma olii siinä vieressä, käänsi katseensa minuun päin ja sanoi, että sä tulet sitten seuraavaan tuotantoon, muistelee Tuomas Koskinen kuorouransa alkua.

Sen jälkeen oopperoita on tehty yli 20 ja näyttämöroolejakin yhteensä 15. Lisäksi Koskinen oli aikanaan mukana yli kymmenen vuotta Vaasan Alueoopperan sekä Vaasan Oopperasäätiön hallituksissa.

Monta rautaa ja muistoa

Urakkaa ei ole suinkaan helpottanut se, että Tuomas Koskisella on oma lakiasiaintoimisto ja miestenvaateliike. Tästä syystä myös oopperan haillntotyöt jäivät aikanaan taka-alalle ja oli aika keskittyä vain laulamiseen. Vaikka kalenteri onkin välillä täynnä ja kiire kova, on homma silti antanut enemmän kuin ottanut.

– Paljon mahtavia hetkiä, suuria tunteita ja kivoja matkoja. Olemme useasti käyneet esiintymässä myös muualla. Paljon hyviä ystäviä ja lisäksi tämä on ollut mainio ja melkein välttämätönkin tasapainottaja kovalle työlle, Tuomas Koskinen sanoo.

Aivan vieras ei musiikkimaailma Koskiselle ollut ennen kuoroon liittymistäkään, sillä hän aloitti viulunsoiton jo 6-vuotiaana.

Vaasan Oopperan riveissä Koskinen muistaa tavanneensa myös sittemmin kuuluisuuteen ponnahtaneita henkilöitä.

– Vuonna 1997, kun teimme viimeksi täällä La Bohèmea, siellä oli muunmuassa muuan Juha Uusitalo, joka muutaman vuoden kuluttua siitä nousi aivan maailmanmaineeseen, Koskinen muistelee.

Tuolloin La Bohèmea esitettiin myös suomeksi, mutta nyt siis italiaksi, mistä Koskinen on vain mielissään.

– Kyllähän se sillä alkuperäiskielellä pitää laulaakin, niinkuin librettokin on kirjoitettu, se on paljon helpompaa laulettavaa, hän sanoo.

Täyttä työtä

Kuorossa laulaminen ei tarkoita vähäistä työmäärää, vaikka päärooleja kuorolaiset eivät teekään. Harjoitusrupeama kestää muutamia kuukausia ja päivät saattavat loppua kohti vielä venyä. Kuorolaiset harjoittelevat usein noin kolmituntisia iltaharjoituksia, mutta Koskisen pieni kauppiaan nimirooli vaatii myös iltaharjoituksia.

La Bohèmen siemen kylvettiin maahan jo toista vuotta sitten.

– Kun päätös itse esityksestä on tehty, aletaan kasata taiteellista johtoa, valita solisteja, ja sitten kun paketti harjoitusaikatauluineen alkaa ollla koossa niin meidät eli kuoro otetaan mukaan ja ryhdytään hommiin, kertoo Tuomas Koskinen.

Kun takana on jo näinkin monta tuotantoa ja roolia, tulee mieleen kysymys, onko kaikki jo tehty vai onko Koskisella vielä jotain, mitä hän haluaisi oopperan parissa päästä tekemään?

– Kyllä nuo legendaariset perusteokset on tullut jo käytyä läpi. La Bohéme on tehty jo kerran aiemmin, samoin La Traviata kaksi kertaa, samoin Carmen. Kaikkia oopperoita ei näin pienissä maakuntaoopperoissa voi resurssien puolesta edes tehdäkään. En voi sanoa että kaikki haluttu olisi jo tehty, mutta kaikki se mitä Vaasassa on pystytty, on myös täällä tehty, sanoo Tuomas Koskinen.

Monet ovat kehuneet La Bohémea monipuoliseksi ja yleisöystävälliseksi klassikoksi ja samaa mieltä on myös Tuomas Koskinen.

– Erinomainen vaihtoehto ensikertalaiselle, helppoa kaunista musiikkia jossa on paljon ensemble-kohtauksia sekä dramatiikkaa ja kaunis loppu, kehuu Koskinen nyt ensi-iltaan valmistunutta teosta, jota esitetään Vaasan Kaupunginteatterissa yhteensä 11 kertaa.