Suomi harppoo kohti 24/7 -yhteiskuntaa – pysytkö kyydissä?

Suomessa otettiin reipas harppaus kohti 24/7 -yhteiskuntaa, kun kauppojen aukioloajat vapautettiin kokonaan. Palveluita käytetään ja työtä tehdään ympäri vuorokauden. Kun työpaikat toimivat ympäri vuorokauden, pitää samalla tavalla toimia muunkin yhteiskunnan. Miten siirtyminen koko ajan toiminnassa olevaan yhteiskuntaan on näkynyt sinun arjessasi?

Kotimaa
Nainen kädet näppäimistöllä leipomon kassalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Epäsäännöllisten työaikojen haitoiksi tiedetään mm. lisääntyneet stressioireet ja väsymys. Myös sosiaalisia suhteita voi olla vaikeampi hoitaa.

Tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan epätyypillinen työ voi myös hankaloittaa työn ja perheen yhteensovittamista. Epäsaannöllinen työ ja epätyypilliset työajat saattavat aiheuttaa ongelmia lastenhoidon järjestämisessä, jos palvelut ja perheiden tukiverkot eivät mukaudu uusiin aikatauluihin.

Toisaalta on perheitä, joissa epätyypillisiä työaikoja hyödyntämällä pystytään järjestämään arki toimivaksi. Arki voi jopa helpottua, kun kello ja kalenteri menettävät merkitystään.

Nyky-yhteiskunnassa osan töistä voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta, mikä voi olla hyväkin asia. Myös palveluita voi varata ja saada, tai kauppa-asiat hoitaa 24/7.

Osallistu keskusteluun

Minkälaisia kokemuksia sinulla on 24/7 -elämästä ja yhteiskunnasta?

Ovatko epätyypilliset työajat (mm. ilta-, yö- ja vuorotyö, ylityöt sekä pitkät työpäivät, silpputyö) tuoneet mukanaan uusia ongelmia esimerkiksi perhe-elämän ja työn yhteensovittamisessa?

Tekisitkö mieluummin säännöllistä päivätyötä vai epäsäännöllistä vuorotyötä? Mitä hyötyä tai haittaa on epätyypillisistä työajoista? Miten perheessäsi on ratkottu työajan mahdollisesti aiheuttamia ongelmia?

Millaista on työskennellä ja järjestää elämänsä 24/7?