1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lada oli osa elämää: "Taka- ja sivuikkunoista näkyi vasikan pää"

Suomalaiset muistelivat Ladan kanssa vietettyä elämää. Lada oli mukana lapsuuden matkoilla ja pariskuntien ensimmäisillä matkoilla.

Kotimaan uutiset
Nuoria Kittilän Teboililla kesäyönä vuonna 1982.
Nuoria Kittilän Teboililla kesäyönä vuonna 1982.Yle

Yle pyysi suomalaisilta muistoja Lada-autosta. Niitä kertyi yli 200. Lada oli mukana kaikissa elämänvaiheissa.

– Ensimmäiselle ja toiselle luokalle kouluun kuljettiin naapurikylän taksikuskin punaisella pyöreälamppuisella 1200-Ladalla. Kuski kurvaili silloin tällöin hitaissa nopeuksissa ja me lapset kyydissä pidettiin sitä suurena hupina.
Ladalla opintielle

– Isäni myi vasikan noin 40 km päässä olevalle toiselle karjankasvattajalle. Minun piti mennä pitelemään pientä vasikkaa, ja istuinkin sen päällä isäni ajaessa uutena ostettua Ladaa. Matkalla sattui niin, että vasikka nosteli päätään, taisi nousta jaloilleenkin. Kyllä ohikulkijat katselivat kummissaan, kun Ladan taka- ja sivuikkunoista näkyi vasikan pää. Muuten matka meni kohtuullisen hyvin. Tosin vasikka teki tarpeensa paperisäkkien päälle.
Antero

Minut ohitti Lada 1200 L Sedan, jossa oli kyydissä viisi hirvimiestä ja kaiken huippuna takakontissa päivän saalis, hirvi!

Jösö

– Aikaisemmin syksyllä veli oli jättänyt vanhan Ladansa kotitalon pihaan. Harjoittelimme sillä autonajoa, meitä oli viisi kaveria iältään 15 vuoden molemmin puolin. Kun ajaminen ei ollut enää muuten jännää, niin sammutettiin yöllä kaikki ajovalot. Yksi katsoi taskulampulla nopeusmittarista huiput, tarkoitus oli ajaa umpipimeässä. Vain kuutamon kajastus puiden latvoissa antoi tietoa siitä, missä tie meni.
Karttu Kylmänen

– Erityinen Lada-miesten tietämä muisto ja kikka on, että Ladan ovimekanismin lukko on yksi parhaista olutpullon avaajista. Ensimmäiset teinihumalat onkin nautittu Ladan takapenkillä matkustajan roolissa oven lukitusmekanismin toimiessa avaajana.
Buenofin

– Armeijassa jouduin ajamaan isolohko-Ladalla (1700) Kontiorannasta Kiteelle ja takaisin. Matkalla tuli radiosta kappaleena The Mamas & The Papas -yhtyeen California Dreamin'. Siinä vaiheessa tuntui Kalifornia aika kaukaiselta haaveelta, kun on ajamassa kohti itärajaa Ladalla.
Tupis

Ajelin Ladalla tuoreen ja huikean kauniin tyttöystävän luokse juhannusta viettämään. Olimme nuoria ja keskikesä parhaimmillaan.

Ottaisin vieläkin molemmat

– Paras muistoni kauniista uudesta punaisesta Ladastamme oli, kun se toimi hääautonamme kaikkine koristuksineen. Takaikkunoissa annoimme lukea SUSAN & ARIMO monta kuukautta. Se oli 70- luvun romantiikkaa isolla sydämellä.
Rakastuneet

– Olimme juuri tavanneet keväällä tulevan vaimoni kanssa vuonna 1980. Vaikka olin vanhempi kuin 18-vuotias tyttöystäväni, ei minulla ollut varaa hankkia ajokorttia. Onneksi vaimokandidaatilla oli jo kortti, ja niin ensimmäisestä tilistäni ostin työkaverin vanhan Ladan. Teimme sitten kesällä ajelumatkan Lappiin auton ylpeän omistajan istuessa pelkääjän paikalla. Kyllä oli leuhkaa omistaa auto! Opettaja vm. 52

– Seurustelin nykyisen mieheni kanssa, ja hän osti sinisen Lada 1200:n. Kyydit olivat hyvin romanttisia, sillä hän asetti istuinten välille kasettiradion. Kun ajelimme pitkiä pohjoisen taipaleita, se kävi Veikko Tuomen rakkauslauluja kuuntelemalla. Ladat vaihtuivat sen jälkeen, mutta tämän ensimmäisen Ladan nostalginen tunnelma ei unohdu koskaan! Riitu

Lue seuraavaksi