Juhliminen päättyi – seuraava arkivapaa koittaa pääsiäisenä

Edessä on kymmenen täyttä viikkoa ennen seuraavaa arkivapaata. Tämä voi vaatia juhlapyhien jälkeen tsemppihenkeä. Työntekijöiden jaksamisesta oltiin huolissaan myös vuonna 1948, käy ilmi Ylen Elävän arkiston videosta.

ilmiöt

Joulun aika päättyi loppiaiseen. Seuraava arkipyhä on vastassa pääsiäisenä.

Edessä on siis kymmenen täyttä viikkoa ennen seuraavaa työnteon katkaisevaa arkipyhää. Näistä viikoista käytetään nimitystä härkäviikot.

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan nimitys on todennäköisesti saanut alkunsa alueella, jossa härkiä on käytetty vetojuhtina. Nimitys viittaa myös siihen, että joulun juhlinnan jälkeen jälkeen on tehtävä raskasta työtä.

Loppiaisen jälkeistä pyhätöntä kautta nimitetään myös selkäviikoiksi. Selkä tarkoittaa talvenselkää.

Härkäviikkojen maku on aistittavissa myös yllä olevasta Ylen Elävän arkiston videosta. Vuonna 1948 tehdyssä Kansan Elokuvan lyhytfilmissä selostaja toteaa, että työssä raatavien ihmisten terveys heikentyy pitkän talven aikana. Siksi jokaisen pitäisi päästä lomalle.

Video sopii tähän päivään siinäkin mielessä, että Suomen hallitus kaavailee lomien lyhentämistä. Esitys niin sanotuista pakkolaista on tulossa eduskuntaan helmikuussa.