1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Googlelle ensimmäiset poistomääräykset Suomesta – rikoksesta tuomittujen tietoja halutaan pois netistä

Pohjoismaissa Googlelle annetut poistomääräykset ovat vielä harvinaisia. Tietosuojavaltuutettu määräsi vuodenvaihteessa, että Googlen on pyyhittävä rikokseen syyllistyneiden hakutuloksia internetistä. Ensimmäisiä poistomääräyksiä on odotettu pitkään.

Kotimaan uutiset
Googlen logo toimitilan seinässä
Daniel Deme / EPA

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on määrännyt ensimmäistä kertaa Googlen poistamaan suomalaisia koskevia tietoja internetistä. Tietosuojavaltuutetun mielestä rikokseen liittyvien hakutulosten poistaminen on perusteltua kahdessa tapauksessa. Hakukoneyhtiö voi valittaa päätöksistä.

Määräysten syinä ovat rikoksesta tuomitun sairaus ja rikosrekisterimerkintöjen vanheneminen. Google ei suostunut poistamaan hakutuloksia vapaaehtoisesti.

Sairaus esti nimen julkaisuun

Ensimmäisessä tapauksessa sanomalehti uutisoi illanvieton jälkeen tapahtuneen kuolemaan johtaneen teon.

Siinä on vissi ero, jos kyse on sairaudesta.

Reijo Aarnio

– Myöhemmin kävi ilmi, että tekijä sairasti tautia, joka vaikutti hänen kykyynsä muodostaa vapaasti oma mielipide. Jos henkilö on alentuneesti syyntakeinen, yhteiskunnallinen tiedonsaannin tarve ei ole samanlainen kuin tahallisesti tehdyssä rikoksessa. Siinä on vissi ero, jos kyse on sairaudesta, korostaa Aarnio.

Kun alentunut syyntakeisuus tuli lehden tietoon, se poisti tekijän nimen omilta sivuiltaan. Tieto oli kuitenkin jo ehtinyt kopioitua muualle.

Aarnio korostaa, että kyse on siitä, ovatko linkit sellaisia, että henkilö on niistä tunnistettavissa.

– Se unohtuu aina, että nimi on vain yksi henkilötieto henkilötietojen joukossa. Vaikka nimeä ei olisi välttämättä edes mainittu, mutta kun se liittyy Googlen indeksointiin, siitä syntyy kokonaisprofiili, mitä linkit henkilöstä kertovat.

Rikosrekisterin puhdistuminen ei aina riitä

Toinen poistomääräys koskee yrittäjiä, jotka tuomittiin törkeästä petoksesta 1990-luvulla. Rikos ei liittynyt yritystoimintaan ja yrittäjät maksoivat heille määrätyt vahingonkorvaukset. Tiedot tuomioista on poistettu rikosrekisteristä jo yli kymmenen vuotta sitten.

Se unohtuu, että nimi on vain yksi henkilötieto henkilötietojen joukossa.

Reijo Aarnio

Googlen hakutuloksista ne löytyvät yhä, vaikka rikoksilla ei ole mitään tekemistä yrittäjien nykyisen, viranomaisten hyväksymän toiminnan kanssa. Tietosuojavaltuutetun mielestä tiedot vuosien takaisista rikoksista eivät ole enää olennaisia.

– Todettiin, että rikoksella revittely on jo vanhentunut asia, eikä sillä ei ole enää yhteiskunnallista merkitystä.

Rikosrekisterimerkintöjen vanheneminen ei Aarnion mukaan automaattisesti merkitse oikeutta saada rikokseen viittaavat hakutulokset pyyhittyä.

– Jossakin tilanteessa tieto tuomiosta voi olla edelleen yhteiskunnallisesti merkittävä, vaikka rikosrekisterissä se olisi jo vanhentunut.

Todettiin, että rikoksella revittely on jo vanhentunut asia.

Reijo Aarnio

Sosiaalipalveluja tuottavien yrittäjien vaatimukset eivät kaikilta osin olleet Aarnion mielestä perusteltuja.

– Väite siitä, että asiakkaiden kommentit haittaavat heidän bisnestään, niin niiltä osiin ei ole syytä määrätä Googlea poistamaan linkkejä kommenttehin.

Valittaako Google?

Peliä tietojen poistamisesta kieltäytyneen Googlen kanssa ei kuitenkaan vielä ole puhallettu poikki.

– Nämä päätökset eivät ole lainvoimaisia ennen kuin valitusaika ja mahdollinen jatkokäsittely on päättynyt. Eli nämä ovat nyt vasta tietosuojavaltuutetun päätöksiä, korostaa Aarnio.

Koska päätöksiä on tehty vasta vähän, oikeuskäytäntöä ei vielä ole ehtinyt syntyä.

En ollenkaan ihmettelisi, jos niistä valitettaisiin.

Reijo Aarnio

Aarnion mukaan onkin mahdollista, että Google valittaa päätöksistä hallinto-oikeuteen ja mahdollisesti edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– En ollenkaan ihmettelisi, jos niistä valitettaisiin. Oikeuskäytäntöähän tässä haetaan siitä, että mikä virheen määritelmä ja oikeutetun intressin määritelmä kussakin tilanteessa on.

Kanteluita tulee jatkuvasti

Eri maissa tietosuojavaltuutettujen päätökset voivat poiketa hieman toisistaan. Aarnio uskoo, että oikeuspäätösten myötä alkaa kuitenkin syntyä tyypittelyä, joka helpottaa lainvalvojien tehtäviä.

Me olemme tässä savotassa vasta alkuvaiheessa

Reijo Aarnio

Suomessa tietosuojavaltuutettu on tehnyt tähän mennessä kymmenkunta ratkaisua, jotka koskevat kansalaisten oikeutta saada heitä koskevia tietoja poistetuksi internetin hakukoneista. Aiemmissa tapauksissa poistomääräyksiä ei ole annettu.

Tietosuojavaltuutetun toimistossa on selviteltävänä kymmeniä kanteluita tapauksista, joissa Google ei ole suostunut ihmisten omiin poistopyyntöihin. Aarnio ei usko, että tilanne muuttuu dramaattisesti tuoreiden päätösten myötä.

– Me olemme tässä savotassa vasta alkuvaiheessa. Meille tulee kanteluita tasaisena virtana. Ihmiset kuitenkin ymmärtävät, että harkintaa joudutaan tekemään, eikä EU-päätös pitänyt sisällään automatiikkaa.

Lue seuraavaksi